Събота,

Вежди защити позицията ни за изложбата в Лувъра

От: Рачо Рачев -
340
Вежди защити позицията ни за изложбата в Лувъра
A
A
A

Според председателя на културната комисия в парламента и бивш министър Вежди Рашидов макар и емоционално решението за отмяната на изложбата на български средновековни артефакти в Лувъра е правилно. Все пак той оправда и недоумението от французите, които не могат да почувстват историческата съдба на българите.

„Французите гледат на тези изложби като наука. И ние така трябва да ги гледаме. Професионално е да се отнасяш  към всичко с уважение като към история. Казах на Мартинез: „Вие, французите, не сте били 500 години под робство, но ние сме били”. При нас има и чувствителност. Не е имало експерти, които да определят каква да бъде изложбата. Не е работа на министъра. В експертно отношение е леко проспана работа. Правителството е взело решение такава изложба да няма. Темата е деликатна и чувствителна за българина”, каза Рашидов пред Нова телевизия.

„Има един малък проблем – французите и Лувърът нямат нужда от нас, ние имаме, тук е проблемът. Аз съм подписал две спогодби – 10 години България да бъде показана в най-големия световен музей. Оттук нататък във времето, то малко е проспано, ръководителят на културното ведомство е прав. Той може да определи палитрата  какво притежава Българи  - от пещерните рисунки, през Тракия, Рим, Византия, Средновековието, иконописните школи, ислямска култура. Имаме голям контекст, това е въпрос на избор. А той се прави с експерти и куратори. Ние не сме изпратили куратори”, допълни Вежди Рашидов.

Депутатът коментира и скандала в социалните мрежи с българското участие на Венецианското биенале.

„Не е права колежката. Не тя има заслуги днес да имат министър. Аз съм човекът, който като се отказах, предложих Боил Банов. Премиерът прие, благодаря му за доверието. Няма конфликт, аз от три години съм в пенсия”, коментира той.

„Непочтено е.  Говорят се явни глупости за Биеналето. Биеналета има. Аз съм участвал в четири от тях. 0 лева струват на държавата. По-малко слава ли нося на държавата? Фандъкова сложи още преди 10 години контейнери и всяко стъкло се рециклира. България има фабрики, могат да ви направят всякакви стъкла. Ако някой иска да ми обясни, че това ни е предимството, съжалявам. За половин милион лева щях да наема всички италиански медии да ми рекламират държавата. Неуспехът някой трябва да го признае, защото за участието на двамата, 17 бяха на туризъм с държавни пари. Колежката каза, че от 100 години България не участва в биеналета. Тя много елегантно лъже. През 2007 година тя е куратор в биенале”, твърди Рашидов.

Той сподели, че като министър е изпратил трима автори на Венецианско биенале през 2011 година, което не е струвало нищо на държавата.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com