Вешин и Бенчо Обрешков в „Нюанс“

Гледаме лятна колекция на стари и нови майстори в столичната галерия

Вешин и Бенчо Обрешков в „Нюанс“ | StandartNews.com

Изключителни творения на майстори от два века гледаме в експозицията “Летни акценти” в столичната галерия „Нюанс“. Авторите в сборната тематична изложба, която се случва за пети път в елитното арт пространство, интерпретират емоциите, животворността и летаргията на сезона. Познавачите веднага ще оценят малко известна работа на Марио Жеков. В платното на един от най-емблематичните маринисти трима лодкари, облечени в типичните за българското село от началото на предишното столетие дрехи, бъбрят на фона на лодката и огледалното изображение на небето във водата.

Сред най-впечатляващите произведения са тези на големия учител на цяла генерация художници Ярослав Вешин, който вече напълно реализиран в западна Европа, идва в България с мисията да просвещава. Прелюбопитна е съдбата на двете картини – те попадат в галерията като една, но двустранно нарисувана. Чрез сложна реставрация експерти отделят двата слоя на хартията, за да могат натюрмортът и портретът на куче да заживеят самостоятелен живот. Между тях - сякаш наблюдавайки ги бащински, е експониран автопортрет с туш на самия Ярослав Вешин.

Друг изключителен, но много различен стилово художник е представен с малко показвана своя работа. “Пазар” на Бенчо Обрешков е жизнен, но и меланхоличен разказ. В картината ясно прозира новаторският авангарден подход на прогресивния художник, заслужил световна слава. Най-скоро създаденото произведение в изложбата, която продължава до 20 септември, е платното на Андрей Даниел – от експозицията му в „Нюанс“, наречена “Места за срещи”. Живописта на Андрей Даниел, който си отиде преди няколко месеца, не може да бъде описана, нито пък оставя публиката безразлична. Картини на Атанас Михов, Борис Денев, Борис Данков, Димитър Казаков-Нерон, Стефан Егаров и други забележителни артисти също могат да бъдат видяни в „Нюанс“.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай