"Великият Гетсби" танцува в НДК

Спектакълът е перфектна симбиоза между класическата руска балетна школа и американския модернизъм

"Великият Гетсби" танцува в НДК | StandartNews.com

В проекта на Дуайт Роден участват американски, руски и украински солисти

За първи път родната публика ще види творбата на Ф. Скот Фицджералд като балет

За първи път българската публика ще може да види класиката на Ф. Скот Фицджералд "Великият Гетсби" като балетен спектакъл. Постановката на американския хореограф Дуайт Роден ще бъде представена в зала 1 на НДК на 18 април от 20 ч. по покана на "Жокер медиа". Проектът е международен и в него участват 28 артисти от Мариинския театър, балетната трупа "Complexions" и украински солисти. На сцената те намират общ език и класическата руска балетна школа с американския модернизъм създават един нов жанр. Звездата в спектакъла е украинецът Денис Матвиенко, който изпълнява соловата партия. През последните години той често е гост изпълнител в постановките на Болшой театър. Неговата съпруга Алена Матвиенко е продуцент на "Великият Гетсби".

"Ние решихме да размием рамките на жанра. Аз съм уверена, че ще дадем тласък в развитието на балета. Още от самото начало на работата ни над спектакъла предизвикахме интереса на експертите. Графикът на гастролите ни е пълен за следващата година. Любителите на балета ще могат да ни гледат в Европа и в Америка", разказва Матвиенко.

"Това е история за един човек, който не е в мир със себе си. На него не му харесва какъв е в действителност. Сдобива се с богатство и признание, но пътят му към успеха има и тъмна страна. Той не е богат наследник. Всичко е спечелил сам, но не винаги по законния път. За мен това е една история за самотата", казва Дуайт Роден.

Хореографът има удивителна биография. Той е израсъл в Охайо. Започнал е да танцува на 18 без никаква подготовка в класическите танци. Само с подходящи природни данни, музикален слух и добра координация той достига до световните върхове на модерния балет. В началото случайно го вижда една балерина как танцува и го кани да присъства на нейна репетиция. Това преобръща живота му. Роден започва всеотдайно да се занимава с балет, неуморно репетирайки ежедневно. Само за пет години тази негова упоритост го прави член на професионална балетна трупа и той се пренася да живее в Канада. Прогресирането в танците и израстването му като хореограф вървят паралелно. Вече 20 години Дуайт Роден ръководи трупата си "Complexions".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай