Васко Василев ще свири на коронацията на крал Чарлз III

Цигуларят ще бъде концертмайстор на оркестъра в Уестминстърското абатство

Васко Василев ще свири на коронацията на крал Чарлз III | StandartNews.com

Цигуларят Васко Василев ще бъде концертмайстор на оркестъра за коронацията на Крал Чарлз III в Уестминстърското абатство на 6 май 2023 г. Coronation Orchestra е името на специалния оркестър, който ще обедини елитни музиканти от всички оркестри в Обединеното Кралство. Потвърдено е, че концертът ще бъде под диригентството на Sir Antonio Pappano.

"За мен е голяма привилегия и чест да получа тази покана и да съм част от историческото събитие. Кралят от години подкрепя музикантите в Обединеното Кралство и в частност в Кралската опера, така че приемам този ангажимент с голяма отговорност, много вълнение и нескрито удоволствие“, сподели Васко Василев. 

Конкретният състав на Coronation Orchestrа, както и репертоарът, предстои да бъдат уточнени. 

Службата ще се състои в събота, 6 май, в Уестминстърското Абатство, където се провеждат коронации от 1066 г. В края на същия месец Васко Василев пристига в България за турне в страната, припомня "Фокус".

14 града ще приемат неговата цигулка заедно с китарата на Карлос Йаве от Севиля, перкусиите на Хуан Ередия от Малага и бандонеона на Жилберто Перейра от Аржентина.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай