Вальо Ганев покори Венеция

Вальо Ганев покори Венеция | StandartNews.com

Холивуд е борба за оцеляване, призна завърналият се в режисурата Мел Гибсън

Звездата на Народния театър и Нина Николина получиха шестици за участието си в "Белгийския крал"

Валентин Ганев се нареди до Мел Гибсън, Джъд Лоу, Паоло Сорентино, Ейми Адамс и Джейк Джиленхол. Звездата от Народния театър и майсторите на световното кино представят новите си филми на международния фестивал във Венеция, който продължава до 10 септември. Край каналите всеки ден гледат по няколко от най-пресните и обещаващи произведения на седмото изкуство. Пред десетките фотографи застана и Валентин Ганев, който е част от екипа на "Белгийският крал", копродукцията на Белгия, Холандия и България, събрала само суперлативи. Той беше в компанията на Бруно Георис, Питър ван ден Бегин и Луси Дибей, белгийския режисьор Питър Бросенс и американската му колежка Джесика Удуърт. След тяхната пресконференция на прицела на обективите застанаха Джеймс Франко, Дакота Фанинг и Франсоа Озон.

За бляскавия поход по червения килим на Венеция към Валентин Ганев се присъединиха и другите българи от екипа - Нина Николина и Екатерина Ангелова, художничката по костюмите Ека Бичинашвили и продуцентите Мира Сталева и Стефан Китанов. Премиерата се състоя в препълнената зала "Дардена" с 1200 места. Точно в 17 часа директорът на кинофестивала Алберто Барбера поведе екипа на филма и го представи на публиката. Аплаузите след финала били над 15 минути, разказват очевидци. Еуфорията била съпроводена и с викове "Браво!", поздравления и автографи. Отзивите на медиите за копродукцията, която беше представена в секцията "Хоризонти", са повече от отлични. "Белгийският крал" може да се окаже короната на "Хоризонти". "Имайки предвид процесите от последните месеци, наистина е удивително как тази сатира чрез културни и политически остроумни шеги успява да уцели в десятката след брекзит настроенията в Европа", пише Томас Хъмфри. "Белгийският крал" е страхотен и забавен филм, който може да спечели "Златен лъв" за сюрреалистичен парадокс... В сюжета се включва пародия на документален филм под формата на road-moviе из Балканите, който изглежда като създаден от Кустурица в стила на Жак Тати (или обратното)", пък твърди Алберто Матиоли от "Ла стампа".

Във филма се появяват и най-известните български хорове, сред които "Мистерията на българските гласове", "Филип Кутев" и квартет "Славей". Историята се върти около измисления белгийски крал Николас III и снимките на рекламен филм за него. Докато той е на посещение в Истанбул, във Валония обявяват независимост и кралят трябва спешно да се върне в страната си. Тогава странен слънчев феномен обърква въздушния трафик и комуникациите и монархът и свитата му са принудени да напуснат Турция, преоблечени като участници във фолклорен ансамбъл, пътуващ за България. Валентин Ганев играе зам.шефът на турските тайни служби, а Нина Николина е в ролята на българската фолклорна певица Ана, която спечелва сърцето на белгийския крал.

Джъд Лоу и режисьорът Паоло Сорентино са сред световните знаменитости, произвели наистина значима новина във Венеция. Носителят на "Оскар" за "Великата красота" представи първия епизод от телевизионната поредица за Скай HBO "Младият папа". Сериалът, който започва на 27 октомври, обещава да е в същия дух на досегашните творби на Сорентино, с които той покори Европа. Джуд Лоу е Лени Белардо, който става първият американец и най-млад папа Пий XIII - напълно измислен персонаж. Той ще скандализира кардиналите във Ватикана, които си мислят, че са избрали лесно контролируемо момче. Лени се оказва непредсказуема, противоречива личност. Той се мисли за равен на Бога и това се вижда още от първия трейлър, пуснат заедно с премиерата във Венеция.

Паоло Сорентино е успял да привлече една от грандамите на американското кино, Даян Кийтън, която за първи път участва в телевизионна поредица. Във Венеция той разкри и следващия си проект - филм за Силвио Берлускони и кръга около бившия италиански министър-председател. Работното заглавие е "Loro" или "Тях" - игра на думи, напомняща италианското "L'оro", което означава злато. Филмът обаче няма да е язвителна критика, а изображение на света на скандалния политик. Сорентино пише сценария, а снимките ще започнат през лятото догодина. Режисьорът и друг път е вземал на прицел мъже на властта. Неговият "Il Divo" (2008) е посветен някогашния седемкратен премиер на Италия Джулио Андреоти, символ на следвоенна Италия, който почина през 2013-а.

Самият Берлускони, който навършва 80 този месец, се готви да излезе от политиката. През юли той претърпя отворена операция на сърцето, а през август продаде своя футболен отбор "Милан", символ на неговия успех. И преди Берлускони е ставал храна на кинаджиите. Големият италиански режисьор Нани Морети го увековечи в "The Caiman" през 2006-а. Венеция е обсадена и от Мел Гибсън. Актьорът е в топформа - с леко заплашителна визия с огромна прошарена брада. Той представи край каналите най-новия си филм Hacksaw Ridge, с който се завръща към режисурата след десет години отсъствие. "Aпокалипто" от 2006-а беше последният му режисьорски проект. През тези няколко години Гибсън имаше главна роля в таблоидни скандали, свързани с бившата му половинка Оксана Григориева. Заради безспорния си майсторлък в седмото изкуство - и като актьор, и като режисьор, Гибсън представя пацифистката си творба във Венеция, но като виден представител на неконтролируемите холивудски звезди беше посрещнат с цялата европейска студена сериозност. Актьорът беше попитан на пресконференция какви са отношенията му с Холивуд. "Борба за оцеляване", кратко ги определи той. На заяждането "Смятате ли, че сте бил по-добър актьор и режисьор като по-млад?", той отговори, както подобава.

"Предполагам, че когато съм бил по-млад, съм играел по-добре по-млади герои. Ключът към всяко нещо е спокойствието. С възрастта просто се отегчаваш, така че трябва да се отпуснеш. Това зависи от пространството. Надявам се, че ще ставам по-добър. Но понякога човек трябва да направи стъпка назад. Нямам проблем с това. Понякога правиш нещо добро и после нещо не чак толкова добро - по една или друга причина."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай