Валери Стефанов: Стига с балканския мачизъм

Валери Стефанов: Стига с балканския мачизъм | StandartNews.com

"В народ на отчаяни Гераци е много трудно да пишеш за любовта", казва Валери Стефанов. Но в новата си книга професорът има смелостта да навлезе именно в нежната култура на любовта, да пребори клишетата за нея и да ни даде черно на бяло отговори на много въпроси по темата, останали досега в тъмното. "Поетика на любовта" ("Авлига") беше представена в клуба на Алма матер "Яйцето" пред близки, приятели, братя, ловци, колекционери, академични колеги и студенти. "Покрай общуването с хора като Андрей Пантев съм убеден, че мъжете отказват да навлизат в меката реч на любовта. По нашите земи има закоравял балкански мачизъм. Българският свят е прекалено сериозен и вечно говори за свенливост. Еротичната ни култура е или вулгарна, или свенлива. Не можем да намерим мярата, по която да говорим за себе си по достоен и интригуващ начин", каза авторът в препълнената зала. В книгата има радикални пасажи, които говорят за неща, които биха ни се сторили опасни. Професорът шеговито потърси причината за новия труд в детството си, когато на 7-8 си паднал по момичето на чина.
"Вероятно съм нямал език, с който да кажа на Виолетка, че я харесвам. Поради тази липса й показах юмрук под зъбите. Това беше жестомимично обяснение на моите чувства", спомни си авторът. Виолетка обаче не разбрала и се оплакала. Това бил първият комуникативен провал или лингвистична катастрофа, както сам я определи Валери Стефанов, чийто своеобразен реванш е "Поетика на любовта".

"Тази книга отстоява простичката идея, че любовта не се чувства в сферата на емоциите, а на речта. Любовта има езикова инфраструктура. Тя е исторически развиваща се и трудно постигана от човечеството. Полемична е към съвременния свят, който много обича да говори за езика на омразата, но се свени да говори за езика на любовта. Любовта е забранена тема за съвременния човек. Душевната пластика - също". Опитът на Стефанов е опит да докаже, че човекът освен копулиращо животно е и любовно същество, което мечтае за единство на душата и тялото.

Неговият стар опонент професор Андрей Пантев беше категоричен, че книгата е подвиг на автора, който е хванал бика за рогата - в словесния, сексуално-половия, моралния смисъл. "Човек би се зачудил как фанатично верен съпруг като Валери (между другото - тази негова добродетел изобщо не я одобрявам) е потънал в подобна вселена от тайнствености. Каква комерсиалност? Тук всичко е възвишено. Той хваща банализирана и опошлена тема, а ние отваряме навсякъде с читателска жадност. Тази книга е откровение - и ние с бяла завист си казваме: "Ама това са мои мисли, той ме е изпреварил!" Тя ти става приятел. Онази любов, за която моралистите казват, че е плътска, католиците - греховна, а Исак Бабел я нарича "мъждивия огън на желанието" - всичко това е превъплътено тук като великолепна бленда", допълни професор Пантев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай