Валентин Танев стана Вазов в нов филм

Ани Петрова играе прочутата баба Съба, майката на народния трибун

Валентин Танев стана Вазов в нов филм | StandartNews.com

Валентин Танев влиза в образа на Иван Вазов за документалната лента „Вазовите песни“. Големият актьор и преди се е превъплъщавал в националния трибун за чествания в Народния театър. В ролята на неговата майка, прочутата баба Съба, сега е Ани Петрова. Музикалният филм на БНТ е посветен на 170 години от рождението на патриарха на българската литература и на песните, създадени от негови стихове. Първата премиера е на 1 ноември – Денят на будителите.

„Аз пях за България, защото я обичах“, пише самият Вазов. „Песните на Вазов са усещане за родина“, коментира Даниел Спасов, водещ на предаването по БНТ 1 „Иде нашенската музика“ и сценарист на филма. „Песните на Вазов са преминали всички бариери на времето. Сякаш са получили одобрението на българите и служат като мост, обединяват поколенията. Неслучайно те са толкова различни – маршове, стари градски и училищни песни – предават духа на епохата и настроенията на авторите. Вълнуващи са и не бива да ги забравяме“, добавя Даниел Спасов.

За първи път звучат и новите песни по Вазов - „Българският език“, „Гроздобер“ и „Люлека ми замириса“.  Включени са още някои от най-вълнуващите произведения по негови стихове: „Де е България”, „Край Босфора”, „Радецки”, „Когато бях овчарче”, „Боят настана”, „Песента на синчеца”, „Два бука”, „Молитва” – в изпълнение на Лили Иванова, квартетите „Славей” и „Светоглас“, Нели Андреева от ансамбъл „Филип Кутев”, формация „Български гласове”, мъжки хор „Гусла”, Антонио Симеонов и Весела Асенова. Филмът е заснет в къщите-музеи „Иван Вазов” в София и в Сопот, в Черепишкия и Драгалевския манастир край София. Димитър Шарков е съсценарист и режисьор на лентата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай