В очакване на Самуел Финци

Самуел Финци и Волфрам Кох ще играят "Очакване на Годо" два пъти на голяма сцена в Народния театър

В очакване на Самуел Финци | StandartNews.com

Звезди на Мелпомена от шест държави играят на софийския Бродуей и във Варна

Актьор номер 1 на Германия идва за прочутата абсурдистка пиеса на Бекет

Празник за театъра е не само във Варна тези дни. Докато родни и чужди актьори разпускат в морската столица на международния фестивал "Варненско лято", софиянци имат предимството да гледат шест чужди постановки. Трупи от Канада, Испания, Словения, Чехия, Белгия и Германия представят новаторски тенденции от планетата на Мелпомена, част от програмата на "Световен театър в София".

Шаманът на съвременния танц - канадската хореографка Мари Шуинар даде старт на форума с новите модерни версии на два балета, променили това изкуство през ХХ в. - "Следобедът на един фавн" и "Пролетно тайнство" в НДК.

След като се представи в София испанската трупа на "Много шум за нищо" ще акостира и във Варна на 7 и 8 юни. Там тя ще представи своето разбиващо въображението представление в галерия "Графит". Авторът и режисьор Давид Еспиноса преразглежда всички пиеси, заради които Шекспир е обявен за най-добрия драматург на всички времена. Под знаковото заглавие на прочутата му комедия "Много шум за нищо" той обединява "Хамлет", "Макбет", "Отело", "Крал Лир", "Ромео и Жулиета", "Антоний и Клеопатра", "Бурята", "Хенри V", "Ричард III", "Както ви харесва" и "Сън в лятна нощ".

Безспорен фаворит в софийския афиш е "В очакване на Годо" на берлинския "Дойчес театър" (15 и 16 юни, Народен театър "Иван Вазов"). Постановката по емблематичната абсурдистка пиеса е започната от легендарния български режисьор Димитър Гочев. Работата му остава недовършена заради преждевременната му смърт през 2013 година. Неговите съмишленици на сцената актьорите Волфрам Кох и Самуел Финци, и режисьорът Иван Пантелеев, с които той прави някои от най-добрите си представления, решават да я довършат. Постановката не само вижда бял свят, но и постига силен отзвук сред публиката и критиката, възхитени от играта на Кох и Финци. За своето изпълнение в ролите на Естрагон и Владимир те получават престижната награда за актьорско изкуство "Пръстен "Гертруд Айзолд", а представлението е избрано сред десетте забележителни постановки на театралния фестивал "Theatertreffen Berlin" 2015.

Домакин на "Световния театър" е и Сатирата, където на 8 юни от 19 ч. ще се играе словенската продукция "Илиада". Представлението е отличено с голямата награда за режисура и с приза на публиката на Международния театрален фестивал БИТЕФ 2015 в Белград. Омировата адаптация на Йерней Лоренци започва като музикален концерт. В спектакъла участват някои от най-добрите актьори на словенската сцена - Юре Хенигман, Нина Иванишин, Аляж Йованович, Грегор Лущек и др.

Най-доброто чешко танцово представление за 2014-а може да се види първо във варненската галерия "Борис Георгиев" на 08 юни и в Театър "Азарян" на 10-и от 19 часа. "Корекция" е дело на един от най-дръзките съвременни чешки театрални режисьори Иржи Хавелка, заедно с танцьорите и хореографите от единствената компания, която печели три пъти престижното отличие за съвременен танц в Чехия - "ВерТеДанс". Участва и пражкия квартет от кларнетисти "Кларинет Фактъри".

"Световен театър в София" ще завърши с белгийския спектакъл "Дом", който се играе на 14 юни от 19 ч. в "Сфумато". В авангардното представление петима танцьори изследват спомена за дома.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай