„В кръг“ печели и по време на пандемия

Филмът на Стефан Командарев получи „Златна лилия“ и Наградата на критиката

„В кръг“ печели и по време на пандемия | StandartNews.com

„В кръг“ на Стефан Командарев триумфира на 20-то издание на Международния кинофестивал goEast във Висбаден, Германия, което се проведе онлайн заради пандемията. В него участваха 107 филма от 40 държави. БГ драмата спечели гран при „Златна лилия“ за най-добър филм и наградата на критиката ФИПРЕССИ.

„Фестивалът не се преклони пред коронавируса, екипът и журитата работиха онлайн. Зрителите гледаха филмите онлайн. Това е достоен пример как се цени и пази културата и в частност киното в трудна ситуация. Това са поредни награди на филма, но първи две на онлайн фестивал по време на пандемия. Това ги прави много специални за нас, сподели Командарев. „Международното жури предпочете блестящо изградения  многопластов филм, който ни потапя в интимна и в същото време експанзивна нощ в София, когато патрулират нощните смени на полицейските коли. Всеки следващ епизод, всяка следваща обиколка ни потапя все по-дълбоко в мрачната и несигурна страна на обществото, вплетена в метафората на нощта. В същото време историята изследва вътрешния свят и личната уязвимост на героите, поставяйки под съмнение техните морални избори, убеждения, сила и способност да правят трудни избори. Автентичните диалози, отличната игра и забележителната кинематография смесват личното и универсалното и превръщат филма в отражение на тъмната и светлата страна на човека и неговата връзка с големия свят. Журито беше единодушно“, е мотивацията на оценяващите.

„В кръг“ има над 10 награди от различни фестивали в Европа и вече беше успешно представен в над 10 държави. Това е вторият филм от планираната трилогия след реализацията на „Посоки“. Той разказва историите на три двойки патрулиращи полицаи в нощна София. В лентата участват Ирини Жамбонас, Павел Поппандов, Асен Блатечки, Иван Бърнев, Васил Василев-Зуека, Стефан Денолюбов, Стоян Дойчев, Герасим Георгиев-Геро, Николай Урумов, Анастасия Ингилизова, Ованес Торосян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай