Понеделник,

Уинона Райдър в „Заговорът срещу Америка“

От: Агенция Стандарт -
118
Уинона Райдър в „Заговорът срещу Америка“
A
A
A

„Заговорът срещу Америка“, лимитираният сериал на HBO, базиран на едноименния роман на Филип Рот, привлече зрителския интерес у нас и в Европа още с първите си епизоди. Сюжетът представя алтернативно развитие на американската история по време на Втората световна война, разказана през очите на еврейско семейство от работническата класа в Ню Джърси. Алтернативното развитие проследява промените след политическия възход на Чарлз Линдберг, герой-авиатор и ксенофобски популист, който става президент и насочва нацията към фашизма.

Автория на продукията са Дейвид Саймън и Ед Бърнс ("Наркомрежа" и "Поколение убийци").  В главните роли са Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро. Нов епизод е достъпен всеки вторник в HBO GO и от 21 часа по HBO.

Всичко започва във вечерта на изборите през 1940 година, когато издържалият два мандата президент Франклин Рузвелт – професионален политик, достоен за всяко демократично управление, се оказва предизвикат от един политически аутсайдер - Чарлз Линдберг. Линдберг е набрал популярност с полета си над Атлантическия океан 13 години по-рано и за  много американци той е един от героите на страната. Предизборната борба става много по-ожесточена за жителите от еврейски произход в Нюарк, когато Линдберг залага в кампанията си обещанието, че ще задържи Америка извън европейската война и че ще остане неутрален между нацистка Германия и съюзническите сили. Той определя американските евреи като подбудители на войната и нелоялни към истинските интереси на Америка. Антисемитизмът и ксенофобията пораждат конфликт у много американци, които започват да се отнасят с подозрение към своите сънародници от еврейски произход, както и към еврейските бежанци в Америка.

„Като един от най-големите ни романисти, Филип Рот въздейства директно върху  сърцето и емоциите“, казва Дейвид Саймън, който успява да се срещне с Рот веднъж, за да обсъди проекта преди смъртта на писателя през 2018-а. "С този сюжет той изнася емоционално движещия се политически път на страната ни, която се е устремила към тоталитаризма и нетолерантността. Това, че се появява през 2004-а, го прави не по-малко вероятен и реалистичен в годината, в която живеем днес. Рот ни предупреди, че това може да се случи тук. И наистина се случва.“

Зоуи Казан е проницателна майка и домакиня, която се страхува за бъдещето, докато се опитва да защити семейството си на фона на ескалиращия политически климат. Морган Спектър е Херман Левин, нейният горд и самоуверен съпруг, който работи като застрахователен агент и се опитва да поддържа нормалност и да се утвърждава като американски гражданин, дори когато неговата страна се насочва към фашизма, антисемитизъма и ксенофобския изолационизъм. Уинона Райдър е Евелин Финкел - неомъжената, по-голяма сестра на Бес, чиито собствени планове са в плен на грижите за нейната немощна майка. Джон Туртуро е Лионел Бенгелсдорф - политически консервативен равин от Чарлстън. Той хваща юздите на историята, за да се превърне в ключова фигура във възникващата администрация на Линдбърг. Антъни Бойл е Алвин Левин - разгневеният племенник-сирак, който позволява на собственото си чувство за несправедливост и политически различия с чичо си Херман да го отведат до бойните полета на Европа. Младият Ажи Робъртсън е  десетгодишният Филип Левин, най-младият от клана Левин, който се справя със собственото си невинно любопитство и нарастваща тревожност в свят, който сякаш се срива около него. Калеб Малис е брат му Санди Левин - артистичният тийнейджър, който се бунтува срещу родителите си, докато юношеството му се заплита с нарастващото му възхищение към Линдбърг. Подкрепящият актьорски състав включва Дейвид Крумхолц, Майкъл Костроф, Джейкъб Лавал.

 

 


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички