Уинона Райдър в „Заговорът срещу Америка“

Джон Туртуро и Зоуи Казан са сред другите звезди в сериала по Филип Рот

Уинона Райдър в „Заговорът срещу Америка“ | StandartNews.com

„Заговорът срещу Америка“, лимитираният сериал на HBO, базиран на едноименния роман на Филип Рот, привлече зрителския интерес у нас и в Европа още с първите си епизоди. Сюжетът представя алтернативно развитие на американската история по време на Втората световна война, разказана през очите на еврейско семейство от работническата класа в Ню Джърси. Алтернативното развитие проследява промените след политическия възход на Чарлз Линдберг, герой-авиатор и ксенофобски популист, който става президент и насочва нацията към фашизма.

Автория на продукията са Дейвид Саймън и Ед Бърнс ("Наркомрежа" и "Поколение убийци").  В главните роли са Уинона Райдър, Зоуи Казан и Джон Туртуро. Нов епизод е достъпен всеки вторник в HBO GO и от 21 часа по HBO.

Всичко започва във вечерта на изборите през 1940 година, когато издържалият два мандата президент Франклин Рузвелт – професионален политик, достоен за всяко демократично управление, се оказва предизвикат от един политически аутсайдер - Чарлз Линдберг. Линдберг е набрал популярност с полета си над Атлантическия океан 13 години по-рано и за  много американци той е един от героите на страната. Предизборната борба става много по-ожесточена за жителите от еврейски произход в Нюарк, когато Линдберг залага в кампанията си обещанието, че ще задържи Америка извън европейската война и че ще остане неутрален между нацистка Германия и съюзническите сили. Той определя американските евреи като подбудители на войната и нелоялни към истинските интереси на Америка. Антисемитизмът и ксенофобията пораждат конфликт у много американци, които започват да се отнасят с подозрение към своите сънародници от еврейски произход, както и към еврейските бежанци в Америка.

„Като един от най-големите ни романисти, Филип Рот въздейства директно върху  сърцето и емоциите“, казва Дейвид Саймън, който успява да се срещне с Рот веднъж, за да обсъди проекта преди смъртта на писателя през 2018-а. "С този сюжет той изнася емоционално движещия се политически път на страната ни, която се е устремила към тоталитаризма и нетолерантността. Това, че се появява през 2004-а, го прави не по-малко вероятен и реалистичен в годината, в която живеем днес. Рот ни предупреди, че това може да се случи тук. И наистина се случва.“

Зоуи Казан е проницателна майка и домакиня, която се страхува за бъдещето, докато се опитва да защити семейството си на фона на ескалиращия политически климат. Морган Спектър е Херман Левин, нейният горд и самоуверен съпруг, който работи като застрахователен агент и се опитва да поддържа нормалност и да се утвърждава като американски гражданин, дори когато неговата страна се насочва към фашизма, антисемитизъма и ксенофобския изолационизъм. Уинона Райдър е Евелин Финкел - неомъжената, по-голяма сестра на Бес, чиито собствени планове са в плен на грижите за нейната немощна майка. Джон Туртуро е Лионел Бенгелсдорф - политически консервативен равин от Чарлстън. Той хваща юздите на историята, за да се превърне в ключова фигура във възникващата администрация на Линдбърг. Антъни Бойл е Алвин Левин - разгневеният племенник-сирак, който позволява на собственото си чувство за несправедливост и политически различия с чичо си Херман да го отведат до бойните полета на Европа. Младият Ажи Робъртсън е  десетгодишният Филип Левин, най-младият от клана Левин, който се справя със собственото си невинно любопитство и нарастваща тревожност в свят, който сякаш се срива около него. Калеб Малис е брат му Санди Левин - артистичният тийнейджър, който се бунтува срещу родителите си, докато юношеството му се заплита с нарастващото му възхищение към Линдбърг. Подкрепящият актьорски състав включва Дейвид Крумхолц, Майкъл Костроф, Джейкъб Лавал.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай