"Уфици" отваря на 4 май

Новооткрити фрески ще посрещат посетителите в една от най-прочутите галерии в света

"Уфици" отваря на 4 май | StandartNews.com

Открити неотдавна фрески ще посрещнат посетителите в галерия "Уфици" във Флоренция, когато тя отвори врати на 4 май при отпадането на локдауна заради пандемията, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

По време на реставрации са били открити изрисувани стени и тавани от седемнадесети и осемнадесети век под гипсово покритие в западното крило на музея, където ще е новият вход за посетители. Според директора Айке Шмид новият вход към река Арно ще предлага "величествено" посрещане на гостите.

"Уфици" се слави с богата колекция шедьоври, сред които са творби на Ботичели, Микеланджело и Леонардо да Винчи. Сред неизвестните досега фрески е фигура в реални размери на младия Козимо Втори де Медичи от седемнадесети век, както и декоративни растителни мотиви по стените и таваните на съседните зали, датиращи от осемнадесети век. След откриването на галерията в края на локдауна ще е в действие нова система, при която посетителите ще купуват билети и ще оставят дрехите и багажа си в западното крило, след което ще прекосяват вътрешния двор до източното крило. Там ще минават през металодетектори и ще получават аудиоустройства за обиколката на музея. 

"Уфици" затвори на 5 ноември миналата година, като оттогава досега приемаше посетители само за две седмици през януари, когато ограничителните мерки в областта бяха облекчени.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай