Професор на Бакалова призна: Не ми беше любимка

Ръкопляскам ѝ със снизходителна усмивка, заяви театралният режисьор Иван Добчев

Професор на Бакалова призна: Не ми беше любимка | StandartNews.com

Интервю на театралния режисьор Иван Добчев, дадено за сайта "Площад Славейков", предизвика бурни обсъждания в социалните мрежи. Разговорът с Добчев е по повод главоломния успех на възпитаничката му Мария Бакалова. Бургазлийката, която получи номинация за "Златен глобус" за ролята си в "Борат 2", завършва неговия клас в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2019-а.

Особено възмущение у мнозина предизвикаха думите: "Не е неопитна, напротив, с тези неща много бързо се трупа опит" и "Да се слагаш - на мъже или на публиката". В коментар за сайта "Ladyzone" Иван Добчев потвърди, че е чел интервюто, в което казва всичко това и застава зад думите си. Той не обича "Фейсбук" и не знае за реакциите. За Бакалова казва, че не му е била любимка. "Не съм очаквал друго, ръкопляскам ѝ със снизходителна усмивка."

Известният правозащитник Юлияна Методиева пише: "Вчерашното интервю на рейтингов режисьор е достатъчно скандален повод да преговорим какво е женомразството и има ли то почва у нас".

"Вместо радост и възхита към таланта на Мария, от психиатричните бездни на Добчев се разнасят следните думи по нейн адрес за театралните й изяви в миналото: "Тя играеше жена, която се държи екстравагантно с тялото си и с онова, което има като еротика в своята природа". "Помогнахме й да прочете книги, които не би прочела никога", продължава Методиева.

Иван Добчев заяви пред "LadyZone", че няма омраза към жените в думите му за книгите, които Бакалова би прочела.

"Няма омраза или каквото и да е било друго. Просто моите студенти четат един списък книги - Достоевски, Фолкнер и други - към които човек не би посегнал, ако не е препоръката на негов преподавател".

На интервюто реагира и кинокритикът Деян Статулов, който написа в коментар: "Не вярвам високото изкуство да върви с просташки тон и публично унижение на бивша възпитаничка".

Елисавета Белобрадова също атакува Добчев: "Изказването на господин Добчев е просташко, ad hominem и напълно ирелевантно на ситуацията. От него прозира бедност и завист, а и безсилие. Защото когато един мъж не може да каже нищо друго за една жена, казва или че е мръсница, или че е толкова грозна и стара, че не става за мръсница".

Според режисьора играта на Бакалова цели да "слиза към публиката, а не да я качва нагоре. Тя гъделичка най-низките усещания". Той смята, че подходът на Мария "е присъщ на тези, които искат бързо да успеят".

Междувременно Бакалова отбеляза нов успех. Бургазлийката триумфира с награда "Сателит" за актриса в главна роля в мюзикъл или комедия. "Сателит" е една от малкото награди – заедно с Глобусите, които третират участието на 24-годишната българка в "Борат 2" като главна роля. За Оскарите най-вероятно родната звезда ще се бори сред актрисите в поддържащи роли. Различията в тълкуванието идва и от факта, че Златните глобуси и "Сателит" делят отличията си и според жанровете. Освен това филмовите критици в Юта също признаха Мария и я провъзгласиха за топ актриса. Екранната Тутар е номинирана и за призовете на Австралийската кино и тв академия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай