Ученик на Гюзелев пее в "Аида"

Ученик на Гюзелев пее в "Аида" | StandartNews.com

Най-"дълбокият" бас в света Роберто Скандюци излиза днес и утре в Софийската опера

Прочутият италиански бас Роберто Скандюци отново е в София - този път ще пее в "Аида". Модерната постановка, направена в сътрудничество с "Арена ди Верона" и аржентинския режисьор Уго де Ана, събира овации довечера и утре в Операта.

Скандюци, наричан най-дълбокия глас на света, влиза в ролята на Рамфис. Той е работил многократно с Де Ана. Шегува се, че двамата се познават от деца, но в действителност е участвал в ранните негови постановки в "Театро Колон" в Буенос Айрес и по-късно на различни сцени по света.

Ученикът на Никола Гюзелев се завръща с особен сантимент у нас за участието си в юбилейните спектакли за 125 години от създаването на трупата, ръководена днес от Пламен Карталов. Академикът и неговите звезди са посветили представленията на легендите Гена Димитрова и Никола Гюзелев. Роберто и Гена са пели заедно в "Силата на съдбата", "Дон Карлос", "Турандот" и много други. Най-яркият му спомен с великото българско драматично сопрано е от египетските пирамиди край Гиза през септември 1987-а, където си партнират пет вечери в "Аида" на Театър "Петруцели" в Бари. "Беше изумителна емоция, мащабите бяха огромни и всичко бе толкова египетско. Гримьорните се намираха точно под главата на Сфинкса", припомня си Скандюци. Той е пял в "Аида" още в "Арена ди Верона", на Термите на Каракала в Рим, в Мачерата, Виена, Мюнхен и къде ли не още - често с Гена Димитрова. Участник в египетската постановка е и Никола Гюзелев, когото прочутият италиански бас възприема като един от учителите си по вокално майсторство. По повод ролята на Рамфис Скандюци споделя, че все още носи опита от египетската "Аида". "Живея с това усещане и всеки път, когато трябва да изпълнявам този персонаж, се опитвам да вложа особеното чувство, което пазя от спектаклите край Гиза."

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай