Том Ханкс в цифри

Том Ханкс в цифри | StandartNews.com

Едва ли има актьор, който може по-добре да влезе в ролята на раними, чувствителни и суперзабавни персонажи от Том Ханкс. Двукратният носител на "Оскар" е един от най-обичаните холивудски асове, а умението му да предизвиква симпатията на зрителя за няколко минути е пословично известно. Том обаче реши да експериментира и да се пробва в нещо друго: писането на разкази. И докато е все още под въпрос дали Ханкс ще се превърне в автор на бестселъри, ние можем да си припомним най-важните факти и цифри от живота му.

Том Ханкс е роден на 9 юли 1956 г. в Конкорд, Калифорния.

Баща му, Амос Мефорд Ханс, е пътуващ готвач с британски произход, а неговата майка, Джанет Мерилин, работи в болница.

Родителите му се развеждат през 1960 г., като Ханкс заедно с брат си Лари и сестра си Сандра отиват да живеят с баща си, докато най-малкото дете на фамилията, Джим, остава при майка си.

Решава да се занимава с актьорство, след като гледа представление по "The Iceman Cometh" от Юджийн О'Нийл.

По време на ученическите си години Ханкс не изпъква сред своите съученици. "Аз бях от непопулярните деца. Болезнено срамежлив. Добро, послушно и разумно момче", казва Том.

По-големият му брат е професор по ентомология в Илинойския университет, а по-малкият е актьор и продуцент.

Ханкс се записва да учи актьорско майсторство в колежа "Chabot" в Хейуърд, Калифорния, а след две години се премества в Държавния калифорнийски университет.

Женен за актрисата Рита Уилсън от 1988 г., която е от български произход. Те се запознават по време на снимките за филма "Доброволци". Имат две деца. Ханкс има двама наследници и от предишната си съпруга Саманта Люис.

Рита е родена в Калифорния, но рожденото й име е Маргарита Ибрахимова, тъй като баща й е български мюсюлманин. Американското му име е Алън Уилсън, а нашенското - Хасан Ибрахимов.

Носител е на два Оскар-а - за "Форест Гъмп" и "Филаделфия".

Към 2012 г. неговите филми са генерирали приходи от над $4,2 млрд. само на американския пазар и повече от $8,5 млрд. по света, което го нарежда на челно място във филмовата индустрия в това отношение.

Ханкс подкрепя програмата за човешки полети в Космоса на НАСА и е член на Американското звездно общество. Като малък е имал огромно желание да стане космонавт, но, както сам казва, не е имал нужните математически познания.

На името на актьора е кръстен астероидът 12818 Tomhanks, открит през 1996 г. от наблюдателя Кит Пийк.

Едни от най-любопитните моменти в актьорската му биография са снимките на "Филаделфия" и "Корабокрушенецът" (Cast Away, 2000). За да изпълни ролята си в първия, Том Ханкс отслабва с 15 кг, а заради втория губи от теглото си над 25 кг.

В ролята си на Виктор Наворски в "Терминалът" говори на български език. Неговият заклещен на летището в Ню Йорк герой е от измислената държава Кракозия, която наподобява силно на България.

Независимо от огромната си популярност в САЩ Ханкс не страда от звездна болест, води скромен живот и в Холивуд е смятан за идеален съпруг и баща. Той е един от малцината, чието име практически не попада на страниците на жълтата преса.

През 1996 г. Том Ханкс дебютира в киното и като режисьор със заснетата в подчертано документален стил история на младежка поп група, която се разпада след първия си хит. "Музиката, която правиш", не се превърна в хит, макар и да заслужи добри оценки от критиката.

Том наскоро пусна свое собствено приложение за "Епъл". То се казва "Hanx Writer" и имитира стила на традиционната пишеща машина.

Класация на "Форбс" го определи като знаменитостта, която буди най-много доверие.

"Герой е някой, който доброволно влиза в непознатото".

"Актьорите с политически възгледи с лопата да ги ринеш".

"Да играя продължава да ме вълнува точно така, както беше и в гимназията"

"Моята работа е следната: да държа огледало срещу природата на нещата"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай