Тил Линдеман крие дете от рускиня

Фронтменът на „Рамщайн“ имал романс с певицата Светлана Лобода

Тил Линдеман крие дете от рускиня | StandartNews.com

Световни музиканти всеки ден заявяват подкрепата си към Украйна. Между тях са Стиви Никс, Мадона, Майли Сайръс, Елтън Джон, Дий Снайдър, Алекс Капранос. Някои от най-оборотните в международния шоу бизнес отмениха концертите си в Москва. Вече се знае и че Русия няма да бъде допусната до Евровизия 2022. 

Сред рокаджиите, които доскоро бяха абонирани за тълпите по стадионите в бившия СССР са италианците от Mаneskin. Те имаха няколко дати в Русия и Украйна, но зачеркнаха не само тях, но и другите си гастроли в тази част на Европа. „Нашата солидарност е за всички, които страдат поради конфликта в Украйна. Надяваме се, че продължаващото насилие ще има край.“, се обърнаха към феновете си Дамиано, Виктория, Етан и Томас.

Тил Линдеман, солистът на „Рамщайн“, също няма да кацне скоро на Шереметиево. Германецът от Лайпциг обича да експериментира в Русия – снима клип с модели в третата възраст и записа съветска военна песен. Във видеото му "Мразя деца" пък има пионерчета и сериен убиец. Линдеман е толкова пристрастен към империята на Путин, че в началото на 2022-ра дори празнува Коледа и рождения си ден в Санкт Петербург. Издава стихове на руски и се говори, че има романс с певицата Светлана Лобода и вероятно е баща на едно от децата й.

Колкото и да звучи странно на първо четене, Тил твърди, че още като дете в ГДР свиква с всичко руско, тъй като, както се знае, източната част на родината му е сателит в соц лагера. Според него даже в училище са пишели на кирилица. СССР бил като по-големият брат, който се грижел за ГДР.  Тил пътува за първи в Съветския съюз, когато е на 10 – за плувен лагер в Новосибирск. Когато гледа филм за Втората световна война, пита баща си как е воювал срещу Хитлер. Немският писател Вернер Линдеман, чиито дневници са издадени и в Русия, през 40-те е бил на 15, но се смята, че е бил член на младежката организация на Хитлер и дори е бил на фронта.     

През 2002-ра се завърта парчето на „Рамщайн“ „Moskau“, в което Тил се обяснява в любов на столицата, наричайки я "тлъста проститутка", с която иска да прави секс. Толкова е прехласнат и по Санкт Петербург, че дава интервюта за британски медии на лодка в река Нева, преливаща от сьомга, водка, шампанско и хубавици. Тил обаче отива още по-далеч – превръща снимания в Русия клип към „Till the end“ в същинско порно и го пуска в порносайт. Но е разочарован – публиката в Русия приема секса на живо "прекалено сериозно" и бичува в социалните медии „актрисите“. Тръгва дори кампания за забрана на „Рамщайн“ в Русия – особено заради клип, в който Тил е облечен като руски пилот на изстребител. Според него най-важното обаче е, че музиката създава мостове между нациите.    

Били Джо Армстронг, Майк Дърнт и Тре Куул от „Greеn Day“ също тиражираха изявление в социалните мрежи - няма да излязат на 29 май на стадион „Спартак“ в руската столица, където трябваше да ги чакат 45 000 почитатели. „Решението ни няма нищо общо с музиката, но то е много важно за нас. Рокендролът е вечен“, пишат от „Greеn Day“. Междувременно стана ясно, че Yungblud, Луис Томлинсън, Franz Ferdinand, Иги Поп и Ник Кейв също нямат да забият в Русия.

Дейвид Гилмор – легендарният китарист и вокалист на „Pink Floyd“, призова войниците на Путин да прекратят стрелбата по братята си в Украйна. Оказва се, че ветеранът има снаха от Киев и внучките му много искат да посетят и опознаят красивата родина на майка си. Иги Поп също вече информира света, че няма да пее през юли на фестивал в Москва. 

Драмите в класиката не спират

След като световноизвестният диригент Валерий Гергиев беше уволнен от Мюнхенската филхармония заради близки връзки с Путин, и всички му гастроли на Запад и в САЩ бяха изчегъртани, драмите в класиката не спират. Музикалният директор на Болшой театър в Москва и на Националния оркестър на Капитолия в Тулуза Туган Сохиев подаде оставка, гръмнаха предадоха световните агенции. Той заяви, че се чувства под натиск да заема позиции по отношение на събитията в Украйна.

"Знам, че много хора очакват да кажа нещо и да обявя каква е позицията ми за това, което става в този момент в Украйна", се казва в изявление на Сохиев. "Първо трябва да кажа най-важното - никога не съм подкрепял и винаги ще бъда срещу всеки конфликт под каквато и да негова форма. Това, че някои хора поставят под въпрос моето желание за мир  и мислят, че аз като музикант мога да говоря друго, освен за мира на планетата, е  шокиращо и обидно", допълва той.

Туган Сохиев, един от най-забележителните творци на своето поколение, е от етнически руски кавказки произход. Той обаче е категоричен: не може да бъде свидетел на начина, по който неговите колеги - актьори, танцьори, балетисти, режисьори са заплашвани, третирани са по неуважителен начини и са жертви на културата на заличаването.

"Искат да избера една културна традиция пред друга. Скоро от мен ще поискат и избера между Чайковски, Стравински, Шостакович и Бетовен, Брамс и Дебюси. Така се случват нещата вече в Полша - европейска страна, където руската музика е забранена", твърди Сохиев. „И тъй като не ми е възможно да избирам между моите руски музиканти и обичаните от мен френски музиканти, подавам оставка и на двете места. Тя влиза незабавно в сила", пояснява творецът. Сохиев обаче е потресен, че хората на изкуството също са вкарани в процеса на разделение.

"Ние, музикантите, сме тук, за да припомним чрез музиката на Шостакович ужасите на войната. Ние, музикантите, сме посланици на мира. Вместо да ни използват, нас и нашата музика, за да обединяваме народите и нациите, сме разделени и низвергнати".

Междувременно световните агенции предадоха, че няколко културни институции в Германия организират концерти за набиране на средства за Украйна. В представлението на Берлинската филхармония на 15 март участват тенорът Роналдо Виясон, цигуларката Лиса Батиашвили и пианистът  Кирил Герщайн. Артистите обединяват усилия, "за да изпратят силен сигнал за вяра и свобода и за да протестират чрез музика срещу атаката на руския режим срещу Украйна,  която нарушава международното право". Приходите от билетите ще отидат за благотворителност.

Концер за солидарност в Дрезден е набрал 20 000 евро за Украйна. Щатскапеле в Шверин ще изпълнява химна на Европа "Ода на радостта" от Девета симфония на Бетовен в началото на всяка своя програма, а музикантите вече са готови с дарения.

Италианският балетист Джакопо Тиси тези дни заяви, че напуска Болшой театър, съобщи Ройтерс. "Шокиран съм от тази ситуация, която ни връхлетя ненадейно. Честно казано, не мисля, че мога да продължа кариерата си в Москва. Никоя война не може да бъде оправдана. Никога. И винаги ще бъде срещу каквото и да било насилие", написа той в Инстаграм. Италианският министър на културата Дарио Франческини нарече решението му "смел и благороден избор". "Сърцето ми е с украинския народ", увери той.

Бразилецът Давид Мота Соарес, звезда на балета в Болшой театър, също го напусна в знак на солидарност с жертвите на конфликта в Украйна. Той е само на 12, когато пристига в Москва, за да учи в легендарната балетна школа на Болшой. Британецът Ксандър Периш, балетист в Мариинския театър в Санкт Петербург, също написа в Инстаграм, че си тръгва от Русия.

Директорът на фестивала в Залцбург Маркус Хинтерхаузер обаче призова за подкрепа към руските артисти, вместо да бъдат отлъчвани. Кралската опера в Лондон отмени гостуване на балета на Болшой заради нашествието в Украйна.

Тези дни се появи недоволство и срещу Соня Йончева, тъй като сопраното не заема категорична позиция против войната на Путин.   

 „Не съм рускиня, не съм украинка. Родена съм в България и съм славянка. Осъждам войната, която водят братя и сестри – славянски народи – един срещу друг! Като международен артист, гражданин на Швейцария и България, се противопоставям на тази война и заставам за обединени хора, умове, артисти по целия свят! С моята музика бих искала да се моля за мир.“, написа Йончева в страницата си във Фейсбук. Последваха укори и закани, че повече няма да й ръкопляскат. Сред тези, които я порицават, е и Дарина Такова. „Никой не е независим, докато все още пее. Въпреки всичко остава надеждата, че ще бъде поканена в Болшой или в зала „Чайковски“ за изява. Нашите оперни звезди - с малки изключения, мълчат, или се изказват уклончиво. Йончева не се слави с интелект, жалко за таланта“, коментира Такова. Не бе пожален и Руслан Мъйнов, който каза по Нова телевизия, че „това е война между САЩ и Русия“. Нарекоха бесарабския българин „печалбар“ заради страхотните му концерти с вечни цигански руски романси.

Феновете на Путин в киното се снишиха

Поклонниците на Владимир Путин сред каймака на западноевропейското и американското кино се снишиха. Доскоро те се прегръщаха с него, а той им поднасяше руски паспорти като доказателство за добрите си чувства и като възможност въпросните знаменитости да си спестят някой и друг данък в родината си. Сред тях е Стивън Сегал, когото Путин направи посланик на добра воля, след като някогашният корифей в бойните изкуства беше обвинен в сексуален тормоз. Остарелият екшън герой буквално се скри в Русия. При старта на „специалната операция“ в Украйна Сегал се изказа пот „кумова срама“: „Моля се всички да живеем в мир“.

Другата руска мечка, Жерар Депардийо, преди фаталния февруарски ден, в който генералите на Путин дадоха заповед за атака към Украйна, беше готов на всичко, за да защити авера си. Просто му е благодарен за руско гражданство и за спасението от налозите на Еманюел Макрон. „Оставете Владимир на мира!“, изцепи се кино асът по телевизията. Но след това „Владимир“ нахлу в Украйна. „Аз съм против тази братоубийствена война. Приберете оръжията и преговаряйте“, побърза да каже Депардийо пред France 24.

Орнела Мути сигурно скубе косата си, когато си спомня как през 2010 пропусна три представления, оправдавайки се с болничен, а после излязоха снимки, на които вечеря с Путин. Тогава италианските магистрати я заплашиха с ефективна присъда и тя плати глоба от 50 000 на театъра, чиито афиш провали. Роджър Уотърс пък се солидаризира с анексията на Крим, но все още мълчи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай