Тестостерон, доброта, талант: Бандерас на 60

Холивудският мачо е в Малага с любимите си хора

Тестостерон, доброта, талант: Бандерас на 60 | StandartNews.com

Хосе Антонио Домингес Бандера, или както всички го знаят - Антонио Бандерас, чукна 60. Той е в Малага с любимите си хора, потопен, както винаги, в безброй проекти. Преди дни Бандерас имаше и друг повод за празненство - две години заедно с бизнесдамата Никол Кимпел.

Бандерас е испански актьор, продуцент, режисьор, носител на награда "Гоя" и две "Европейски филмови награди", номиниран е за "Сатурн", "Еми" и три награди "Златен глобус". От 2005-а има звезда на Холивудската алея на славата. Роден е в Малага, като напуска родния си град на 19-годишна възраст с диплома от школата по драматично изкуство в джоба и разочарованието от кариера като футболист в градския клуб поради счупен крак, припомнят АНСА.

Съдбата го среща с Педро Алмодовар и между тях веднага се заражда едно артистично сътрудничество. През 1982-а са заедно на снимачната площадка на "Лабиринт на страстите" (1982). Съвместната им работа продължава в седем филма и бележи кариерата му - участва в "Матадор" и "Законът на желанието", печели международното внимание с "Жени на ръба на нервна криза "(1988) и след "Завържи ме" напуска Европа в посока Америка, разчитайки на образа, който е изградил: смесица от тестостерон, доброта, иронична сила и театрален талант.

През 1996-а Бандерас се развежда със своята съпруга Ана Леса след 8-годишен брак. През същата година сключва брак с актрисата Мелани Грифит. Двамата се развеждат през 2015-а.

През 2011-а той се завръща при Алмодовар, за да възстанови връзката с корените си в "Кожата, в която живея", а осем години по-късно взима първата Златна палма с "Болка и величие" в Кан и номинация за "Оскар".

Междувременно от много обещаващ актьор, той се превръща в гарантирано качество в Холивуд. Работил е с големи творци като Джонатан Деми във "Филадефия" в ролята на гей, Нийл Джордан в "Интервю с вампир", Алън Паркър в"Евита", Де Палма във "Фатална жена", Уди Алън в "Ще се срещнеш с мъжа на мечтите си", Робърт Родригес в "Десперадо" до "Шпионски деца". Преминава през всички жанрове съжалявайки само, че снима повече екшъни, отколкото комедии, но истинска звезда става с "Маската на Зоро" (1998) на Мартин Кемпбъл.

Пребивавал е и в България на няколко пъти. През 2007-а почти два месеца е в София за снимките на американския екшън "Кодът". За кратко пристига в София и съпругата му. През 2013-а идва отново у нас за снимките на "Живи машини" и "Непобедимите 3". През 2015-а снима филма "Охрана".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай