Теодор Ушев снима фентъзи в България

Деян Донков и Мартина Апостолова са в главните роли на „φ1.618“

Теодор Ушев снима фентъзи в България | StandartNews.com

Снимките на първия си пълнометражен игрален филм в България започва през септември световноизвестният режисьор на анимационни ленти Теодор Ушев. Продукцията с работно заглавие „φ1.618“ е базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров.

Фантастична, сюрреалистична приказка, филмът прави заявка за новаторство в българското кино като първата антиутопия, произведена у нас. Като жанр в литературата и киното, антиутопията често описва въображаемо място или общество, където настоящи обществени тенденции се превръщат в отблъскващи крайности, какъвто е и сюжетът на „φ1.618“.

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – био-титаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба Пумпал. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат фабулата. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността.

Двете водещи роли са поверени на Деян Донков /“Стъпки в пясъка“, „Ако някой те обича“, „Аз съм ти“, „Каръци“/, който ще играе завръщащият се към човешки образ Криптон и младата Мартина Апостолова /с международно признание за ролята си във филма „Ирина“ и наградата „Европейска изгряваща звезда“ на Берлинале 2020/, която ще се превъплъти в неговия водач към истината - мъдрата и смела Гаргара. 

Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист на филма е авторът на романа „Пумпал“ Владислав Тодоров, който е и продуцент заедно с Орлин Руевски. „φ 1.618“ ще бъде сниман в рамките на месец на различни локации в страната, като знакови сцени ще бъдат заснети около Бургас и Костенец.

Филмът е ново предизвикателство за Ушев, познат в света на киното като един от най-добрите съвременни режисьори на анимация. Това е вторият му игрален филм след късометражния „Кристин, която маха от влака“, част от омнибуса „8.19“, но лентата ще бъде първият му пълнометражен режисьорски проект у нас.  Очаква се да излезе на екран през 2022 г. Екранизацията ще бъде копродукция между България, Канада и Франция с финансовата подкрепа на Националния филмов център и Община Бургас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай