Теди се заигра с Кандид

Москов нищи оптимизъм, йезуити и човекоядци в новия си спектакъл

Теди се заигра с Кандид | StandartNews.com

Теди Москов, който няма страх ни от просвещение, ни от класика, този път се заигра с великия Волтер. Топрежисьорът измайстори спектакъла "Карай да върви..." по текста "Кандид или оптимизмът".

 

Премиерното представление трябваше да се завърти снощи в полите на Витоша, следващите са на 18 и 22 февруари пак в Университетския театър. Дипломантите и студентите от тематичната програма получиха нечуван комплимент от доста стиснатия на похвали Теди: "Групата е добра, работя с тях над месец". Той е измислил заглавието, след като се е сетил за френския филм от детството "Карай да върви, това е валс".

 

И уточнява: "Това е философско-плебейска постановка - фойерверк от случки с човек, тръгнал с наивния си оптимизъм да обиколи света. Попада на човекоядци, йезуити, инквизиция и алчни евреи. Много е трудно да драматизираш Волтер. Мисълта му изригва с мощността на вулкан - сякаш в главата му кипи енергията на земното кълбо. Ако е така, прословутата му усмивка се разтегля между Вестфалия и Парагвай, а по нея балансира Кандид. Трудно е да пазиш равновесие върху нещо толкова тънко, колкото е хуморът на Волтер. За него най-важното са иронията и състраданието. Единственото полезно нещо, което се случва в цялото това пътешествие, е придобиването на усмивка. Големият въпрос е как да я съхраним и при всякакви обстоятелства?". Теди, както винаги, рязко преобръща жанровете и с лекота влиза от комедията в трагедията и обратното - още от времето на Мая Новоселска като Жулиета и Мариус Куркински като Ромео. Не крие, че негов гуру в трудното изкуство е корифеят Леон Даниел.


Москов изцяло е доволен от Волтер, който се застраховал, споменавайки шеговито, че текстът не е негов, а е "някакъв си" превод от немски от "някакъв си" д-р Ралф. "Това "освобождава" от отговорност не само Волтер, но и тези, които превръщаме този текст в пиеса", коментира Теди.


"Волтер описва много интересно българите в своята книга "Кандид или оптимизмът". Действието се развива около 1740 година преди Френската революция. Тогава има българи, които колят, бесят и изнасилват", добави той в сутрешното студио на Нова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай