Тайната история на Народния театър

Построена по проект на известни виенски архитекти

Тайната история на Народния театър | StandartNews.com

Народният театър "Иван Вазов"отбелязва днес 117 години от откриването на сградата си. Това съобщават от екипа на трупата.

Сградата е открита тържествено на 3 януари 1907 година.

В нея трупата е посрещната от тогавашния министър на народното просвещение проф. Иван Шишманов с думите: "Един млад народ има нужда от облагородяващото въздействие на сцената.

Усещайте се не само жреци на изкуството, но и обществени възпитатели. Великолепната сграда не е още театър. Тя ще стане такава, когато бъде одухотворена от играта на актьора", посочват от екипа на Народния театър.

Сградата е построена по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Основите на сградата са положени на 4 юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър "Основа", където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. зданието е завършено.

За тържественото откриване на Българския народен театър Иван Вазов написва пролога "Слава на изкуството".

Част от програмата са историческата драма "Иванко" на Васил Друмев и "Тържествена увертюра" от Добри Христов, посочват от екипа на театъра.

Те отбелязват, че за рождена дата на най-стария професионален театър у нас се смята 1904 г., когато първата професионална трупа "Сълза и смях" се преименува на Български народен театър.

В модернизираща се София от края на ХІХ век отдавна се говори за необходимостта да се построи специална сграда за държавния театър, която да даде, както подчертава Иван Вазов, по-добри възможности "за бъдещото величие на драматическото изкуство в България".

Още през декември 1898 г. с решение на Народното събрание се създава специален фонд за построяването на сградата, който през 1904 г. вече е нараснал до 350 000 лева", разказват още от Народния театър.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай