Тържествен концерт отбелязва 30 години дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден

Годишнината ще се ознаменува на 29 май

Тържествен концерт отбелязва 30 години дипломатически отношения между България и Суверенния Малтийски орден | StandartNews.com

По традиция и тази година в края на месец май започват музикалните седмици на София. Фестивалът има честта да отбележи специалната годишнина от установяване на дипломатическите отношения между Република България и Суверенния Малтийски орден с тържествен концерт.

По този повод в зала „България" на 27 май от 14,00 ч. ще се проведе пресконференцията, на която ще присъства Н. Пр. Урсула Хофтер Дзуколи, посланик на Суверенния Малтийски орден в България и участници в концерта.

ВИЖ ОЩЕ: Световни виртуози откриват "Софийски музикални седмици"

Годишнината ще се ознаменува на 29 май със специален концерт "Splendour Musicus" на тема „Рицарство“. Малтийският орден е много древен рицарски орден, основан в Йерусалим през 11 в. и по време на неговата история рицарите са били също така в Родос и Малта. След 1834 г. седалището на правителството на Ордена е в Рим, с много малка територия, но Орденът наброява близо 15 000 члена и хиляди доброволци по целия свят. Днес той работи в 120 страни, грижейки се за хора в нужда чрез медицински, социални и хуманитарни проекти. В България орденът е реализирал над 550 дейности и дарения в 250 различни населени места.

Тържественият концерт посветен на рицарството, под надслов SPLENDOUR MUSICUS - Amor vel Roma, е проект на Виржиния Атанасова, която е сред най-изявените съвременни български диригенти, специалист в областта на бароковата музика, ето защо в програмата е включена музика на рицарска тематика от Хендел, Вивалди, Андре Гретри и Хенри Пърсел, а композиторът Атанас Атанасов подготвя специално произведение, вдъхновено от минезингера от 13 век Волфран фон Ешенбах. Концертът е част от програмата на МФ "Софийски музикални седмици"

Програмата на събитията може да видите тук: https://www.facebook.com/sofiamusicweeks; https://www.sofiaweeks.com/%d0%bf%d1%80%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d0%bc%d0%b0/   

Билети на касите на зала „България“ и в електронната мрежа.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай