Световен елит се събира в „Дом Грилпарцер“ заради Витгенщайн

България участва в честванията на философа от календара на „100 години виенски модернизъм“

Световен елит се събира в „Дом Грилпарцер“ заради Витгенщайн | StandartNews.com

Асоциацията „Витгенщайн инициатива“ представя изложбата "Лудвиг Витгенщайн - одисеята на Трактата" в литературния музей „Дом Грилпарцер“ в историческия център на Виена. Събитието е от арт календара на австрийската столица, посветен на 100-годишнината на виенския модернизъм.  Преди точно век, докато е доброволец на фронта през Първата световна война, Витгенщайн завършва епохалното си произведение Tractatus logico-philosophicus, което открива нова страница в историята на философията и  съвременното мислене.Неслучайно той твори в епицентъра на промените.  В годините около 1900-а във Виена възниква модерната живопис (Оскар Кокошка, Густав Климт, Егон Шиле) и "новата" атонална музика (Арнолд Шьонберг, Албан Берг). Виенската архитектура повлиява на цяла Европа, както може все още да се види, примерно, в София и Русе. Зигмунд Фройд поставя началото на психоанализата. Виенският модернизъм се превръща в едно от най-значимите явления в историята на изкуствата и  архитектурата.

Витгенщайн е смятан от мнозина за най-значимия философ на 20 век и се е превърнал в модерна културна икона, символ на висши етични принципи и начин на живот.

Международната културна организация „Витгенщайн инициатива“, обединяваща експерти от Австрия, Норвегия и България, се посвещава на проекта Bringing Wittgenstein Home, който поставя философа в центъра на вниманието в родната му Виена. Присъствието на България е от голямо значение като собственик на прочутата сграда, проектирана и построена от Лудвиг Витгенщайн през 1926-1928, а днес известна под името „Дом Витгенщайн“. В началото тя е била предназначена за градска вила за сестрата на Лудвиг - Маргарет Стонборо-Витгенщайн, една от големите интелектуалки и меценати във Виена. Самият Лудвиг не е живял или работил там, тъй като веднага след финала на строежа заминава за Кеймбридж, където прекарва остатъка от живота си като професор по философия в Тринити колидж.

"Одисеята на Трактата" е проект, който  „Витгенщайн инициатива“ осъществява с университетите на Кеймбридж, Оксфорд, Берген и Мюнхен под егидата на почетен комитет с участието на президента на България Петър Стоянов /1997-2002/, Бенте Ангел-Хансен (президент  на EFTA в Брюксел), Керсти Андерсен (посланик на Норвегия в Австрия), професор Марджори Перлоф (Университет Станфорд, Американска академия на науките), д-р Ева Новотни (президент на Виенския университет).

Изложбата е голям успех за виенската общественост, тъй като разкрива малко позната досега страна от личността на Витгенщайн.  Роден в едно от най-богатите семейства на Хабсбургската империя, Лудвиг Витгенщайн отхвърля огромното си наследство и построява живота си според собствените си етични и морални принципи. Материалните удобства са редуцирани до най-необходимото, годините на активна  работа се редуват с пълно усамотение в къщичка в Норвегия - сред необикновената красота на най-дългия фиорд в света. Витгенщайн е харизматичен ексцентрик -  труден за разбиране дори и днес - и същевременно вдъхновение за много артисти и писатели: между тях са австриецът Томас Бернхард, американските режисьори Итън и Джоел Коен, поетесата певица Пати Смит, китайският художник Ай Вейвей.

Докато „Дом Грилпарцер“ е домакин на експозицията, там се случват и обществените  дебати “Какво е модернизъм?“ и „Доколко Витгенщайн е бил модернист?“, както и премиери на  издания с кореспонденцията между Лудвиг и семейството му.  Гости са изтъкнати историци и философи от Великобритания, САЩ, Испания, Израел и Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай