Светлана Янчева и Владо Пенев губят в любовта

Светлана Янчева и Владо Пенев губят в любовта | StandartNews.com

Светлана Янчева и Владо Пенев играят богати руснаци, които страдат без любов, докато обръщат водката

Светлана Янчева е бизнес дама, която се бори с изконното зло и вторичните демони у своята героиня Жана в едноименния спектакъл на Явор Гърдев в Народния. Четвъртък вечер известният режисьор завъртя на камерна сцена за първи път пред публика постановката си по пиесата на Ярослава Пулинович. Репликите, интригите и емоциите в творбата на младата дама от Омск звучат повече от познато на родните зрители. Защото през цялото време става дума за моралните и житейски безумия на така наречения постсоцпреход в Русия (разбирай: България), който надали има аналог или дефиниция в световната политическа система.

Авторката, Гърдев и звездите - тъй като това е преди всичко актьорски спектакъл - недвусмислено разнищват предпочитана тема: как успяването на всяка цена поглъща личността и нейните чувства, какви са жертвите по пътя към мнимия връх.
Жана е дъщеря на алкохолик, която също спекулира с количествата водка, обръщайки кристалните стакани с жест на пиян офицер от съветската армия. Тя просто е зарязана от младия си и вероятно меркантилен любовник Андрей. Но е достатъчно силна и богата, за да направи план за оцеляване. Душата й е цялата в рани, а битието й се колебае между драмата, трагедията и пародията. Отчуждението е убийствено - от себе си и от останалите. Жана има всичко, но всъщност няма кого да обича - затова се кани да открадне чуждото бебе. Дамата иска да се изповяда пред Виталий - пълен смешник с три деца, който иска да остане вечно млад. Владо Пенев е чудесен като застаряващия бизнесмен, който плаче от умиление единствено пред тригодишната си дъщеря и е принуден като Жана да съществува без любов. Ексминистърът на културата демонстрира класата си - като истински жрец на сцената не се колебае да разголи бая наедрялото си тяло в името на изкуството. Мартин Димитров и Елена Телбис все още си играят като в НАТФИЗ - тръшкат се и се надвикват. Той е бившето гадже и неосъществен съпруг, тя е момичето от село, което е ужасено от големия град и нравите в него.

Сценографията на Татяна Димова е болезнено ясна: всичко е в черно и бяло, тук-там има сивота. Жълтата рокля на Биляна Петринска за оргията с момчетата на повикване е извън нормата по всички параграфи. Така още веднъж става ясно, че Гърдев и неговите хора дискутират дали се раждаме зли или по-късно се подчиняваме на адовите страсти. Затова леглото, където се случва греховния секс, се превръща в гроб или в клада. Музиката на Калин Николов е в идентична тоналност.

Явор Гърдев показва "Жана" на 16 септември в Пловдив, където върви фестивалът "Сцена на кръстопът". Международните му проекти остават "Хамлет", копродукция между Англия, САЩ и още една европейска държава, и "Тезей".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай