Стоянович награди артисти и меценати

Стоянович награди артисти и меценати | StandartNews.com

Юлиан Вергов дарява парите, Марги Хранова плаче само от радост

68 дейци на изкуството, сред които петима чужденци, един меценат и един строителен предприемач бяха наградени от министъра на културата Петър Стоянович. Традиционното признание в навечерието на 24 май беше с почетните знаци "Златен век" (придружени с инвидиулни суми). "Благодаря на артистите. Прекланям се пред вашия талант", коментира докторът на философия. "Носете кръста си и не унивайте въпреки трудностите. Понякога човек може да е тъжен и разочарован от загубата на някоя битка, но войната, която водим за българското изкуство и култура, никога няма да бъде загубена", не се поколеба Стоянович.

Най-високият приз, огърлие, беше за великия бас Никола Гюзелев, който почина миналата седмица. Наградата прие съпругата му Анна Мария Гюзелева, а церемонията в министерството започна с минута мълчание в негова памет.
Огърлие получиха още Васил Михайлов и оперетната прима Донка Шишманова. Всички останали си тръгнаха с печата на Симеон Велики. Сред тях беше и Симеон Пешов, президент на "Главболгарстрой", който получи признание за възстановяването на крепостта "Цари Мали град". Неговите екипи работят и по изграждането на така наречения български Лувър. Пешов разкри, че ремонтните дейности на сградата на бившето МЕИ, които започнаха в края на 2012 г., вървят към завършване. "Ще стане прекрасен музей. Акт 15 е вече подписан, а в момента вървят комисиите, които подготвят подписването на акт 16, което ще се случи в близките 20 дни. Това е голям успех", съобщи ексклузивно за "Стандарт" Симеон Пешов.

Като меценат на годината беше награден инженер Лъчезар Цоцорков, изпълнителен директор на "Асарел Медет" АД. Филантропът от Панагюрище дарява солидни суми всяка година за култура. Благодарение на него в музея на възрожденския град е изградена ултра модерна зала, която приютява ценни експонати.

Юлиан Вергов пък сподели, че ще дари паричната част от наградата, но още не е решил на кого. "Доста съм развълнуван, защото за първи път получавам каквото и да е признание. А това е едно и от най-важните - защото е в компанията на актьори, които винаги са ме вдъхновявали. От години харесвам Борис Луканов, Анани Явашев, Мария Каварджикова... А Бойко Кръстанов и Лилия Маравиля също са на висота", обясни Вергов.

Марги Хранова също беше сред отличниците. "Наградите ме радват. Плача винаги от радост, а не защото ми е мъчно. Продължавам напред", зарече се певицата. В момента тя готви две нови парчета - едното за "Бургас и морето", а второто е с фолклорни елемент за "Пирин фолк".

Сули Сеферов, Кина Къдрева, Петко Бочаров също получиха печата. Наградените чужденци са писателят от Македония Йордан Плевнеш, славистът от Австрия проф. Петер Бахмайер, унгарският драматург Ищван Наги, директорът на Историческия музей в Москва Алексей Левикин и проф. Минчо Балкански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай