Стояна, Калата и Нейчо Попов отново заедно

Паметна плоча на тримата актьори беше открита върху фасадата на тяхната кооперация в „Лозенец“

Стояна, Калата и Нейчо Попов отново заедно | StandartNews.com

Стоянка Мутафова, Георги Калоянчев и Нейчо Попов отново са заедно – на паметната плоча, която беше открита върху фасадата на кооперацията им в столичния квартал „Лозенец“. За откриването на почетния знак на улица „Люботрън“ се събраха колеги и приятели на тримата титани и основатели на Сатиричния театър. Датата 13 юли не е избрана случайно – на нея преди 96 години е роден Нейчо Попов. Церемонията започна с песента на Стояна „Артистите“.

„Тя не би искала нищо помпозно. Затова плочата е семпла и изискана. Дори при тази криза намерих спонсори и съдействие“, разказа Евгени Боянов, мениджър на актрисата през последните 5 години и инициатор на паметната акция.

Йорданка Фандъкова е помогнала да се облагороди пространството пред сградата с градина и бордюри, да се изчистят графитите, да се посадят три туи. Плочата е дело на архитект Огнян Кръстев, каменоделец е Десислав Байчев, а инженер Терзиев е работил денонощно с екип за новата алея.

На Евгени Боянов не му е било лесно да издейства поставянето на плочата и с тъга споменава, че голямата Невена Коканова, например, все още няма знак пред своя дом. В „Лозенец“ дойдоха кметът на София и директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов, Емилия Радева, Йорданка Христова, Славчо Пеев, Богдана Карадочева, която донесе 3 червени рози и ги постави до десетките венци и букети.

Макар че не успя да присъства, поздравителен адрес изпрати премиерът Бойко Борисов. „Пред тази плоча всеки ще си спомни за техните роли“, бе написал той. Поздравителни адреси изпратиха още Лили Иванова, Мариус Донкин и Христо Мутафчиев.

„Нейният девиз беше: „Прощавай и продължавай напред“, каза дъщеря ѝ Мария Грубешлиева - Муки. Тя тъгува много и за съпруга на Стоянка - Нейчо Попов, който бил за нея „чичо Нейчо“.

Ивайло Калоянчев разказа как баща му и Мутафова били не само съседи и партньори, но и не можели един без друг. Карали се, Нейчо тичал между етажите да ги сдобрява, а накрая двамата не помнели защо са се сдърпали.

Скоро ще има и филм с неизвестни архивни материали за живота на Мутафова, а за идващата ѝ 100-годишнина - юбилейна монета и марка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай