Стефановски с премиера в София

Стефановски с премиера в София | StandartNews.com

Македонският виртуоз на китарата Влатко Стефановски избра София, за да представи новия си албум Seir. Премиерата е на 28 ноември в столичния "София лайв клуб". Влатко отново идва с уникалното си трио - Джоле Максимовски на баса и Дино Милосавлевич с барабаните.

Един от най-емблематичните европейски китаристи обяснява за новия си албум за menbox.bg.: "Думата "сеир" е знакова за манталитета не само на хората в Македония, а бих казал на Балканите. Имам и песен с това име и тя разказва за пасивното наблюдение на света около нас. Бих нарекъл това състояние "Балкански дзен" - да присъстваш, но да не си активен."

Тези дни Влатко беше награден с високо отличие в Сърбия. Той получи награда "Брача Карич" за творчество в областта на културата и изкуството. Вече шестнадесета година семейство Карич връчва признанието на най-видните личности от света на изкуството, икономиката, науката, публицистиката и издателската дейност. "Файловете за новия албум стояха в компютъра ми дълго време. Чаках всичките ми идеи да отлежат. А и малко съм разочарован от дискографския бизнес. Скъсваш се от работа, а после от интернет всичко се смъква безплатно", сподели в Белград Стефановски.

Стефановски беше у нас за последно през 2011-та, когато представи албума си с Ян Акерман Thunder From The Blue Sky с интерпретации на блус стандарти. Той стана лидер и на Европейския китарен проект Kings of Strings, с който обиколи Европа през тази година.

Влатко споделя голямо приятелство с Теодосий Спасов вече 10 години. "С него да се свири и да си приятел е огромно удоволствие", казва той. Двамата свириха заеднопреди месец на джаз фестивала в Скопие заедно с Македонската филхармония под името "Балканска треска".

Билетите за концерта на 28 ноември се продават в мрежата на Eventim на цена от 15 лева на предварителна продажба. На място пропуските ще струват 20 лева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай