Спектакълът „Хага“ тръгва на европейско турне

Ето къде ще гостува

Спектакълът „Хага“ тръгва на европейско турне | StandartNews.com

Спектакълът на Народния театър „Хага“, с който беше открит сезона и който е по украински текст, тръгва на европейско турне в началото на следващана календарна година. Първото гостуване ще е във втория по големина държавен театър във Франция – този в Тулуза, чийто артистичен директор е Галин Стоев, който пък е режисьор на спектакъла „Хага“. 

Във втората половина на януари са планирани няколко поредни изигравания на постановката „Хага“ по текст на украинката Саша Денисова и срещи и разговори на екипа на Народния театър с френската публика. Представлението получи няколко покани за гостувания на сцените на големи европейски театри и фестивали, чиито артистични директори и програматори бяха специално поканени на премиерните дати в Народния театър на 19 и 20 септември.

Жанрово „Хага“ определен като политическа фантасмагория по действителен случай с участието на актьорите Юлиан Вергов, Христо Петков, Велислав Павлов, Радена Вълканова, Радина Кърджилова, Дарин Ангелов.  Режисьорът Галин Стоев: 

"Понеже става дума за въображаем процес, т.е. процес, за който всички нормални хора се надяват един ден да се случи, но никак не е сигурно в света, в който живеем, не е сигурно, че този процес ще се случи. И никак не е сигурно, че правото ще бъде възстановено. А процесът е много необходим за всички нас, не за друго, а за да знаем, че справедливостта, че правото по някакъв начин тържествуват и са възстановени, и това ни дава някакъв общ консенсус като общество".

До края на тази година в афиша на Народния театър за „Хага“ има три дати през ноември и три през декември.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
hatanassov
преди 5 месеца

POZOR!

Откажи