Соня Йончева се завръща в Пловдив

Световната оперна дива, родена под тепетата, пее в Античния театър

Соня Йончева се завръща в Пловдив | StandartNews.com

Соня Йончева се завръща в родния Пловдив. Световната оперна дива излиза в Античния театър за сантиментален концерт. Седем години по-късно “любимата Виолета на Пласидо Доминго” и “най-добрата изпълнителка на Медея”, както я нарича международната критика, ще получи овациите от съгражданите си на 25 август и неслучайно мотото на срещата им е “Завръщане”.Под открито небе ще звучат перли от класики на Верди, Пучини, Маскани, ще има и изненади. Екипът, с който Соня работи, е изцяло от Пловдив. Специален гост ще бъде тенорът Марин Йончев, брат на сопраното, който живее и прави кариера в Швейцария, а маестро Найден Тодоров ще дирижира прекрасния оркестър на Опера Пловдив.

Събитието ще бъде различно от всеки концерт, който знаменитата прима е представяла на своята публика. Сега тя ще подаде ръка към БГ талант и ще го покани на сцената – след конкурс с условия, които ще бъдат обявени до дни. Избраният изпълнител ще съпътства Соня и на следващ гастрол по света.

Галата в Античния театър ще се случи между две ключови събития за оперния свят през август – фестивала в Залцбург и участието на Соня в „Арена ди Верона“ съвместно с Виторио Григоло и Пласидо Доминго.

През бляскавата си кариера Соня Йончева покорява колосални сцени, сред които „Метрополитън опера“ в Ню Йорк, „Роял опера хаус“ в Лондон, „Ла скала“ в Милано,  Баварската, Берлинската и Виенската държавни  опери, „Опера Грание“ в Париж... През изминалия сезон тя дебютира в новата продукция на „Медея“ от Керубини в „Щатсопер Унтер ден Линден“ в Берлин с диригент Даниел Баренбойм.  Следва завръщането й в „Метрополитън“ - като  Дездемона от „Отело“ на Верди съвместно с диригента Густаво Дюдамел и като Йоланта в едноименната творба на Чайковски. Участва във фестивала в Баден Баден като Дездемона с диригент Зубин Мета – роля, която изпълнява и концертно заедно с Берлинската филхармония. Йончева е и изключителна Тоска отново в „Щатсопер Унтер ден Линден“.

Родена през 1981-а, Соня се дипломира със специалностите пиано и пеене в родния си Пловдив под ръководството на Нели Койчева. Получава магистърска степен по пеене в женевската Консерватория при Даниеле Борст. Носителка е на серия награди от престижни международни конкурси, обявена е за един от най-красивите гласове на планетата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай