Софийската филхармония с концерт в Скопие

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в Скопие на 11 март

Софийската филхармония с концерт в Скопие | StandartNews.com

Софийската филхармония и Националният филхармоничен хор гостуват в залата на Северномакедонската филхармония на 11 март. Под палката на маестро Найден Тодоров ще звучи програма с творби от Вангелис, Ханс Цимер, Енио Мориконе, Дмитрий Шостакович и Джон Уилямс. Концертът е озаглавен „Новата класика“, а солист ще бъде македонският обоист Владимир Лазаревски.

Филмовата музика, създадена в началото като опит да се подсили въздействието на киното, отдавна се е превърнала в класика и е част от репертоара на симфоничните оркестри. Софийската филхармония редовно представя тематични концерти, посветени на киното. За концерта в Скопие маестро Тодоров е подбрал някои от най-големите шедьоври на филмовата музика от филми като „Карибски пирати“, „1492: Завладяването на Рая“, „Мисията“, „Хари Потър“, „Индиана Джоунс“ и „Междузвездни войни“.

Повече от три десетилетия талантливото изкуство на НАЙДЕН ТОДОРОВ чертае ярки кулминации в различни жанрове, утвърждава се на най-престижни сцени по света. В края на 2022 с голям успех бяха посрещнати концертите му в Богота с Националната филхармония на Колумбия, със солист прочутия виолончелист Сантяго Канон-Валенсия, както и концерт със Симфоничния оркестър на Сан Ремо, в края на ноември 2022 гастролира със Софийската филхармония отново в Загреб, а през декември – в голямата зала на Берлинската филхармония. Междувременно през октомври Найден Тодоров пое втория си мандат като директор на Софийската филхармония след спечеления конкурс с блестящо защитената си концепция за просперитета на националния ни оркестър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай