5 филма, които не са за изпускане на "София филм фест"

Фестивалът стартира на 16 март

5 филма, които не са за изпускане на "София филм фест" | StandartNews.com

Искате да се насладите на качествено кино? Това значи, че задължително трябва да отидете на някоя от прожекциите на фестивала “София филм фест”. Той ще стартира на 16 март и продължава до 31, като софиянци ще имат възможност да гледат филми до 9 април.

На фестивала ще можем да гледаме различен тип кино от този в моловете. Зрителите му ще могат да се насладят на пълнометражни, късометражни, български и чуждестранни ленти. Има специална онлайн платформа, чрез която можем да гледаме част от лентите дори на компютър.

В по-долните редове ще видите 5 от международните филми, които е задължително човек да изгледа, ако е любител на филмовото изкуство:

1. “Тар”

Екранизацията разказва за Лидия Тар. Тя е една от най-добрите живи композитори и диригенти, и първата жена директор на голям оркестър в Германия. Филмът е прекрасен за почитателите на класическа музика, като Лидия бива изиграна от Кейт Бланшет, която получи номинация за "Оскар" за най-добра женска роля.

2. “Под слънцето”

Филмът се развива през 90-те и се разказва за баща и дъщеря (Софи и Калъм), които отиват на почивка в Турция. Ваканцията се развива добре, въпреки че не започва както трябва.

Почивката е перфектна за двамата роднини. Навсякъде звучи “Макарена”, въздухът е топъл, а Софи заснема всичко с видеокамера.

След известно време отношенията на почивката започват да се пропукват. Режисьор на филма е Шарлът Уелс. Тя печели награда BAFTA за дебют. В главната роля е Пол Мескал, който получи номинация за "Оскар" за най-добра главна мъжка роля.

3. „Империя на светлината“

„Империя на светлината“ е мил, стоплящ сърцата филм, изпълнен с човечност, но не се стреми да избегне бруталността и расистките настроения, които са владеели улиците.

В една епоха, в която най-важно е да предложиш на публиката някакво съдържание, Сам Мендес все още вярва в магията на киното. „Империя на светлината“ е доказателството. 

4. “Часът на Армагедон”

Куинс, 1980 г. На фона на настъпващите сериозни социално-политически промени Часът на Армагедон проследява живота на шестокласника Пол Граф, който мечтае да стане художник.

Докато Пол се сприятелява със съученика си Джони, набелязан безмилостно от учителката им расистка, той се противопоставя все повече на родителите си, за които финансовият успех и асимилацията са от жизненоважно значение за еврейско-американската идентичност на семейството. Пол се чувства най-сигурно с добродушния си дядо, чийто житейски опит го е дарил с неподправено състрадание.

5. “Шампанско”

Жан, Патрик, Йоана, Роман и Гийом се познават от повече от 30 години. Този уикенд старата банда се събира отново в Шампан, за да отпразнува ергенското парти на Патрик. Отседнали във винарско имение, те не подозират, че към тях ще се присъедини и Кристин, младата и красива бъдеща булка.

Скоро неочакваната и нежелана гостенка всява смут сред групата. Сред великолепните лозя изплуват неща, неизказани с години, а на повърхността излизат несъвместими лични сметки. Смях, любов и сълзи: ще оцелее ли старото приятелство през уикенда?

Сигурни сме, че тези 5 филма, както и многото други представени на СФФ, ще ви харесат, ако сте истински любители на киното.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай