След Даяна: Журналистът от BBC съсипал и Джако

След интервюто с принцесата големият медиен удар на Мартин Башир е филм за Краля на попа

След Даяна: Журналистът от BBC съсипал и Джако | StandartNews.com

Журналистът на Би Би Си Мартин Башир, за който стана ясно, че е използвал фалшиви документи, за да принуди принцеса Даяна да даде интервю за телевизията, сега е замесен в нов скандал – този път с Майкъл Джексън.

След интервюто с принцеса Даяна големият медиен удар на Башир е филм за Краля на попа. Според бившия мениджър на Джако именно тази лента е довела до смъртта му от свръхдоза лекарства през 2009 г.

До документалната лента се е стигнало именно благодарение на интервюто с Даяна. Впечатлен от него илюзионистът и близък приятел на Майкъл Джексън – Ури Гелер, го посъветвал да отговори на въпросите на Мартин Башир, за да подобри имиджа си. Именно по това време се появяват първите обвинения срещу Джако в сексуален тормоз на деца.

Така се стига до филма „Да живееш с Майкъл Джексън“, който обаче има обратен ефект за Краля на попа – вместо да го представи в по-добра светлина, интервюто с Башир го превръща в странен самотник. Тогава Джако подал официално оплакване срещу британския медиен регулатор, според което Башир го е представил в изопачена светлина, пише bTV.

Според неговия бивш мениджър именно тази случка е довела до смъртта на Майкъл Джексън. Според Дитер Визнър пътят към смъртта на Джако е започнал именно в нощта на излъчването на документалния филм.

„Преди това медикаментите бяха помощно средство, а след филма – те се превърнаха в необходимост“, твърди той.

През годините Мартин Башир многократно е бил свързван с некоректни и груби изказвания.

Около смъртта на Майкъл Джексън Башир живее в Щатите, където работи за местни телевизии. През 2008 г. той е отстранен от новинарската емисия на Ен Би Си заради груби и сексистки коментари по адрес на своя колежка.

Пет години по-късно е отстранен и от Ем Ес Ен Би Си заради обидни думи по адрес на Сара Пейлин, която нарича „идиотка от световна класа“.

След тези скандали Башир се завръща във Великобритания, където от 2016 г. водеше в Би Би Си религиозната емисия, но неотдавна напусна медията по здравни причини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай