„Сфумато“ пуска „Квартет“ онлайн

Владо Пенев е Валмон в пиесата по „Опасни връзки“

„Сфумато“ пуска „Квартет“ онлайн | StandartNews.com

Театрална работилница „Сфумато“ излъчва на 2 април от 19 часа в канала си в YouTube култовия спектакъл „Квартет" на Хайнер Мюлер по епистоларния роман „Опасни връзки“ на Шодерло дьо Лакло. В пиесата звучат текстове на Бернар-Мари Колтес, Жан д’Ормесон, Кристофър Хамптън и Кирил Мерджански. Преводът е на поета Георги Тенев. Литературната адаптация, сценичната версия и постановката са на режисьора Явор Гърдев. В ролите са Владимир Пенев (Валмон), Жорета Николова (Мертьой), Светлана Янчева (Турвел), Ана Пападопулу (Воланж), Надя Конакчиева (Меро) и Даниел Рашев (Непознатия). Herzstuck от Хайнер Мюлер е в изпълнение на Мариус Куркински, художници на спектакъла са Даниела Олег Ляхова и Никола Тороманов.

Премиерата на прочутата постановка, която има серия от номинации и награди, е на 20 февруари 1999 година. С нея „Сфумато“ обикаля Македония, Чехия, Швейцария, Португалия, Франция, Холандия... На 7 септемви 2000 година в Базел е представление № 50, а през юни 2005-а - № 82. Всъщност тогава е и финалът. Записът е компилиран от снимани материали в София през 1999-а и 2002-а, в Базел през 2000-а и в Лисабон през 2001-а.   

Известната режисьорка Маргарита Младенова, която е шеф на Театралната работилница, е убедена, че подобни онлайн излъчвания няма как да бъдат срещу заплащане, защото зрелището не е достатъчно качествено, за да се искат билети за него. Според нея сезонът ще продължи през юли и август.      

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай