СЕМ: Без газове в ефира за вечеря

Медийните надзорници засипани от жалби на зрители срещу клипове за диария и превръзки

СЕМ: Без газове в ефира за вечеря | StandartNews.com

СЕМ се захвана да опази спокойната вечеря на българина, който хапва, докато гледа телевизия. На мушката на медийните надзорници са рекламите, които ни учат как да се борим с микробите в тоалетната чиния, как да изберем дамски превръзки, памперси, да не изпускаме газове, да лекуваме гъбички, цистит, диария, простата, хемороиди.

СЕМ препоръча на телевизиите да ограничат натуралистичните клипчета на различни продукти, от които се погнусяват българите. Причината - че Съветът е залят от жалби на възмутени граждани, които не искат да гледат клипчетата, докато вечерят. "Не говорим за прайм тайм, а за времето, когато семейството традиционно се храни. Според мен това е от 19 до 21 ч.", каза шефът на СЕМ доц. Георги Лозанов. Той уточни, че медийните надзорници отдавна получавали гневни писма от зрители, но сега надзорниците решили да започнат задочен диалог. "Кой иска неговите реклами да се гледат с нежелание. Не знам дали е здравословно българинът, докато се храни, да гледа телевизия", каза още Лозанов.

Препоръката на СЕМ няма задължителен характер. Част от телевизиите обясниха, че това е проблем на рекламните компании, които изработват клиповете. Други обясниха, че се стараят да не засипват зрителя с подобни клипове и търсят баланса в договорите си с рекламодателите.

Следващата стъпка на СЕМ ще е да се захване отново със звука на тв рекламите. Анализът на експертите показал, че клиповете като цяло не гърмят с по-силен звук от останалата програма. Замерванията обаче открили, че рекламните шапки на телевизиите са с по-високи децибели и те будят задремалите пред малкия екран зрители. Предстои СЕМ да излезе със становище и по този казус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай