Сабине Майер, която върна кларинета под светлината на прожекторите, с концерт у нас

Тя е първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония

Сабине Майер, която върна кларинета под светлината на прожекторите, с концерт у нас | StandartNews.com

Сабине Майер – жената, която върна кларинета под светлината на прожекторите, се среща за първи път с българската публика

На 28 април Софийската филхармония посреща в зала „България“ една от най-известните инструменталистки в света - кларинетистката Сабине Майер. Под палката на младия Николо Форон тя ще представи Концерт за кларинет и оркестър в ла мажор от Моцарт.

В програмата са включени и Увертюрата „Кориолан“ от Бетовен и Симфония №101 "Часовникът" в ре мажор от Хайдн.

Носителка на осем награди Ехо Класик, Наградата Брамс, френския медал „Кавалер на изкуството и литературата“ и мн. др., първата жена в състава на Берлинската филахрмония, Сабине Майер е желан солист за всеки оркестър. Благодарение на нея кларинетът - соло инструмент, който преди беше подценяван, отново привлече вниманието на меломаните.

Родена в Крайлсхайм, тя учи при Ото Херман в Щутгарт и Ханс Дайнцер в Хановер, след което започва кариера като оркестров музикант и става член на Симфоничния оркестър на Баварското радио.

През 1982 г. тя става първата жена, приета в редиците на Берлинската филхармония, поканена лично от Караян. След 9 месеца тя напуска, тъй като става все по-търсена като солистка. В продължение на почти четвърт век Сабине Майер изнася многобройни концерти в най-престижните музикални центрове на Европа, както и до Бразилия, Израел, Канада, Африка, Австралия, Япония и САЩ.

Тя е гостувала с всички оркестри от най-високо ниво в Германия, както и на водещи световни оркестри като Виенската филхармония, Чикагския симфоничен оркестър, Лондонската филхармония, Симфоничният оркестър NHK в Токио, Оркестъра на Романска Швейцария, Берлинската филхармония, радиооркестрите на Виена, Базел, Варшава, Прага и Будапеща и мн.др.

За камерните си проекти си сътрудничи с музиканти като Хайнрих Шиф, Гидон Кремер, Олег Майзенберг, Лейф Уве Андснес, Фазъл Сай, Мартин Хелмхен, Джулиан Бансе, Модилиани квартет и др.Сабине Майер е първокласен интерпретатор на съвременна музика и за нея са написани редица произведения на Жан Франсе, Едисон Денисов, Тошио Хосокава, Николо Кастильони, Манфред Троян, Ариберт Райман, Петер Йотвьош и Мартон Илес.

Сабине Майер е направила множество записи за EMI Classics; тя записва и за Deutsche Grammophon, Sony и Avi-music. Записаният репертоар варира от предкласика до съвременни композиции и включва всички важни пиеси за кларинет.

Николо Умберто Форон, главен асистент-диригент на прочутия Парижки оркестър Ensemble Intercontemporain, е носител на I награда на Международния диригентски конкурс Jeunesse Musicales в Букурещ, 2021. През 2022 е селектиран в менторската програма за млади диригенти и композитори на Петер Йотвьош и избран за диригент на фестивала в Тангълууд.

Още на 10-годишна възраст Николо Форон е открит от големия диригент и педагог Йорма Панула, при когото започва да учи дирижиране през следващите години. На 15 години той вече асистира на Лорин Маазел, след което е поканен от Бернхард Хайтинк на неговия майсторски клас на фестивала в Люцерн. От 16-годишен Николо Форон следва дирижиране в Консерваторията в Амстердам, след това в Кралския колеж по музика и Кралската академия в Лондон.

Въпреки младостта си, той вече е имал възможност да работи с такива значими оркестри като Нидерландския филхармоничен оркестър, Симфоничния оркестър на Фландрия, Het Residentie Orkest – Хага, Sinfonia Rotterdam, Северногерманския радиооркестър Elbphilharmonie и Лондонския симфоничен оркестър.Прави и запис на Седма симфония на Бетовен за Кралския колеж в прочутото студио Abbey Road в Лондон. Асистира на Рикардо Мути в „Сватбата на Фигаро“ на Моцарт, като сам дирижира последното изпълнение в Равена. Изявява се и на фестивалите Opera Forward, Grachtenfestival, в Националната опера и Академията за театър и танц в Амстердам. През 2021 дебютира с оркестъра на Северна Нидерландия, дирижирайки световната премиера на концерта за виолончело на Ян Петер де Грааф в Тиволи Вреденбург – Утрехт. Компактдискът със записа от този концерт е номиниран за германската награда „Schallplattenpreis”.

Билети за концерта са налични на касата на зала „България“ и в Ивентим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай