Рут Колева: Ковид удари най-силно музикантите

Повечето от хората от нашия сектор са на дъното на техния екзистенциален минимум, заяви певицата

Рут Колева: Ковид удари най-силно музикантите | StandartNews.com

Музикалният сектор е най-засегнат от коронакризата в световен мащаб, България не е прецедент. За разлика от другите държави обаче, не бе измислен механизъм, който да ги компенсира, коментира певицата Рут Колева в "Тази събота и неделя".

След дълги месеци на изолация и криза, повечето от хората от нашия сектор са на дъното на техния екзистенциален минимум, отбеляза тя.  

Има музиканти и артисти, които имат данъчни декларации за по 300-400 000 лева за 2019-а. В крайна сметка, когато си видим за държавата и си плащаш данъците, идва един момент, в който трябва да почувстваме, че имаме гръб, коментира и Орлин Павлов. Това е работещ бизнес, допълни Рут Колева.

Отворено писмо написаха музиканти до премиера  Бойко Борисов и министъра на културата Боил Банов, с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и финансово компенсиране на музикални творци на свободна практика. Писмото бе публикувано в социалните мрежи от певицата Рут Колева и бе подкрепено от най-известните  съвременни български музиканти.

Стана ясно, че правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикантите на свободна практика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай