Рожден ден в "Арт 36"

Рожден ден в "Арт 36" | StandartNews.com

Първата частна столична галерия "Арт 36" празнува 24-и рожден ден - без излишни светски фойерверки, но с традиционно силни произведения на изкуствата.

Освен че разбира максимално от различни жанрове, Камелия Минчева умее да дирижира тържествата на духа. И не си пада нито по мъдри речи с изводи, нито по статистики, навяващи чиновнически привкус.

"Всеки има стълба и се движи по нея - нагоре или надолу. Не пресмятам нито броя на експозициите, нито броя на художниците", казва дамата, която не си представя живота без артистите и картините им. Когато започва голямото приключение, тя и вече покойният й съпруг Иларион въобще не подозират с какво се захващат. Наемат помещение от общината, ремонтират и я боядисват в бонбонен цвят. Така всички започват да наричат галерията "розовата" - първо на "Раковски", после на "Славянска". Само че Камелия избира "Арт 36". Първата изложба е с платна на Кеазим Исинов. Мечтата на Минчева е да представи Нерон. Отиват с Иларион у тях, а наоколо тъмно - режим на тока. "Кои сте вие? Да знаете, че ще се наложи да рамкирате. Но ще продадете работите ми за няколко дни", подхваща Димитър Казаков в характерния си стил. После им казва: "Познавам отдалеч - добри хора сте. Ще бъда точен." Така започва дългогодишно и ненакърнимо приятелство, скрепено от силна духовна хармония. "Чух за вас, но не правя изложби. Нямам нужда от пари, но мога да ви доведа млади, добри колеги", отказва им елегантно големият Иван Вукадинов.

Когато пристига Георги Баев, първо им разказва вицовете от последния мeсец - истински актьор пред публика. Слона също ги разсмива със стари истории за приключенията им с Никола Буков във Франция. "Не съм изкуствовед, за да оценявам. Когато нещо е хубаво, не можеш да го обясниш. Художниците ме учат на добро, искреност, благост, честност. Изолират и елиминират лошото", коментира Минчева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай