Рок идолът Били Айдъл чукна 65

Култовият музикант е на върха вече над четири десетилетия

Рок идолът Били Айдъл чукна 65 | StandartNews.com

Култовият рокаджия Били Айдъл празнува своя 65-и рожден ден. Известен с хитовете "Rebel Yell", "Speed" и много други, култовият музикант продължава да бъде на върха над четири десетилетия след началото на звездната си кариера. Той не спира да обикаля света и да изнася грандиозни концерти и само чака края на пандемията, за да се завърне на сцената пред безбройните си фенове.

Уилям Майкъл Албърт Броуд е роден на 30 ноември 1955-а в Стенмор, Англия. Той е първото дете на Бил и Джоан Броуд. Когато е на 2 години, семейството му се мести в Лонг Айлънд, Ню Йорк в преследване на американската мечта. След четири години се връщат в Доркинг. Тогава вече Били има по-малка сестра Джейн. В Америка Били е много впечатлен от рок музиката. През 1963-а семейството му се мести в новия си дом в Горинг, Съсекс.

Били не успява да влезе в университет, за което неговите родители много настояват. Той кандидатства отново след година и през 1975-а е приет в Sussex University със специалност английски и философия. Точно тогава обаче е разгара на ерата на пънк рока, което е много по-интересно за Били, отколкото заниманията му в университета. Посещава всички изяви на групата The Sex Pistols. Тогава и сменя името си на Били Айдъл и решава, че иска да бъде част от музикалната революция. След това прекратява обучението си и основава своя банда The Rockettes със съученика си Стив Ъпстоун. Свирят кавър версии на хитове на известни групи - The Animals, The Beatles и The Doors.

По-късно Били става част от групата "Generation X", с която изнасят няколко концерта и започват да записват и техни песни. През 1977-а Били решава, че е време да започне солова кариера. Мести се в Ню Йорк и се среща с мениджъра на групата The Kiss. Издава култовия си дебют "Billy Idol" през 1982-а и клиповете на "White Wedding" и "Dancing With Myself" се появяват по MTV. В тях той определено прави впечатление с платинено изрусената си коса и кожените си дрехи.

През 1984-а вечната класика "Rebel Yell". Тавата е изключително успешна и го прави световно известен. Албумът е удостоен с двоен платинен диск от Асоциацията на звукозаписната индустрия в Америка (RIAA) за продадени два милиона копия в САЩ. 

През 1990-а вече живее в Лос Анджелис. Издава следващия си албум "Charmed Life". Претърпява тежка катастрофа с мотоциклета си. Едва не загубва единия си крак, но се възстановява 6 месеца. Завръща се на сцената с хитовия сингъл "Cradle of Love" - в клипа го снимат само от кръста нагоре, защото краката му са парализирани по време на снимките.

През 1991- Били решава да смени своето амплоа и се мести в киното. Дебютира във филма "The Doors" на Оливър Стоун. Ролята му във филма трябвало да бъде много по-голяма, но я съкратили заради катастрофата. 

През 1993-а издава "Cyberpunk", който има по-различно звучене от другите му албуми, с доста техно бийт. Той променя и външния си вид - платинено изрусената си коса заменя с расти. През 1994-а претърпява още един тежък инцидент - след свръхдоза е закаран в болница в Лос Анджелис. След като се възстановява, става по-уравновесен и отделя повече внимание на децата си. Въпреки че никога не се е женил, Били Айдъл има две отрочета - син от приятелката си Пери Листър и дъщеря от друга връзка. През 2001-а издава "Greatest Hits" като повече от половин милион копия от албума са продадени в Америка.

Въпреки имиджа си на лошо момче, извън сцената Били е мил и чувствителен и притежава чудесно чувство за хумор. Вегетарианец е. Не яде месо, но носи кожени дрехи. От музикалната телевизия VH1 го класираха на 55-о място в класацията на стоте най-секси артисти. Айдъл пусна атбиографията си "Dancing With Myself", кръстена на едноименния му хит, през 2014-а

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай