Роджър Уотърс се поклони на гроба на майор Томпсън

Роджър Уотърс се поклони на гроба на майор Томпсън | StandartNews.com

Ботевград. Роджър Уотърс посети вчера гроба на британския майор Франк Томпсън, погребан в България по време на Втората световна война, край ботевградското село Литаково.

След близо 3 часа и половина Уотърс слезе при събралите се медии, които търпеливо го чакаха. Дойде край монумента, благодари за вниманието и търпението, но не пожела да коментира утрешното си шоу. Ексбасът и вокал на Pink Floyd пожела да се поклони пред гроба на майор Франк Томпсън необезпокояван. Причината да дойде в Литаково е защото в момента чете мемоарите за британския военен пилот. След това пред подредените в редичка фенове раздаде автографи. Те също бяха дошли по-рано и чакаха цял следобед. Той се разписа на дискове, винили, листчета, снимки. Позволи си и няколко минутки за снимки с най – верните почитатели, информира още БГНЕС.

Томпсън е загинал в България по време на Втората световна война. Франк Томпсън е роден на 17 август 1920 г. в град Дарджилинг, Британска Индия. Произхожда от левичарско семейство. През 1939 г., докато учи в Оксфордския университет, става член на Комунистическата партия на Великобритания под влиянието на своята близка приятелка Айрис Мърдок. Въпреки това, той изразява несъгласие с продиктуваната от пакта Молотов - Рибентроп политика на комунистическата партия за неутралитет в започващата Втора световна война. Постъпва като доброволец в Британската армия. Служи в Северна Африка, Близкия Изток и Сицилия. Негов идеал е Георги Димитров.

На 25 януари 1944 г. майор Томпсън е спуснат с парашут в Македония, за да осъществява връзката между британското командване и партизанските части, ръководени от Славчо Трънски. Включва се в британската военна мисия Mulligatawny (командир, майор Мостин Дейвис). След гибелта на майор Дейвис, обособява отделна британска мисия Claridges в състав: майор Франк Томпсън, сержант Кенет Скот, сержант Джон Уолкър и сержант Ник Мървин. През м. май 1944 г. мисията е включена с състава на щаба на Втора софийска народоосвободителна бригада и осъществява връзката между Главния щаб на НОВА и британската Балканска секция на Управлението за стратегическа отбрана в Кайро.

На 23 май 1944 г. участва в сблъсъка на Българската войска и жандармерия с партизанската Втора софийска народоосвободителна бригада в битката при с. Батулия. При боя в м. Марина мъртвина част от партизаните загиват. Майор Томпсън е ранен, заловен и разпитван от Разузнавателната служба при Щаба на войската. През нощта на 10 юни 1944 г. е изведен от ареста и разстрелян в района на местността "Калето" в село Литаково заедно с партизанина Лазар Атанасов и ятака Христо Гурбинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай