Рисуваме хора, които дават, а не получават

Рисуваме хора, които дават, а не получават | StandartNews.com

Ясен Гешев, Urban Creatures

- Г-н Гешев, как Ви хрумна идеята за графита със стиховете от "Хвърчащите хора" на Валери Петров?
- Този графит е част от наш проект, който цели да превърне целия квартал "Сухата река" в галерия, за да не е гето. Искаме да превърнем един изоставен квартал в галерия за градско изкуство. Просто се случи така, че Валери Петров почина и спонтанно ни хрумна поредният ни графит да е посветен именно на него. Защото този графит по перфектен начин завършва това, което правим и сочи посланието, което искаме да предадем.
- Каква бе първоначалната концепция за графита, как планирахте да изглежда преди смъртта на поета?
- Графитът нямаше да изглежда по-различно от сега, просто добавихме към него стиховете от "Хвърчащите хора" на Валери Петров.
- А чия беше идеята?
- Тя е на целия ни екип - хората, които работим заедно, и се роди съвсем спонтанно.
- Защо решихте стиховете да са именно от "Хвърчащите хора"?
- Защото става въпрос за хвърчащите хора, които са свикнали да дават, а не да получават. Това, което графитът изобразява - момичето, което подарява цвете на Господ, носи същото послание. Ние искаме да говорим за хората, които дават, а не просто получават. Защото в съвременния свят мнозинството от хората искат да получават и през цялото време ги вълнува само това. Единици са тези, които не го правят и именно на тях искаме да посветим изкуството, което правим.
- Кой е авторът на графита?
- Nasimo е художникът, който изрисува стената. Той е авторът с художествения проект, но имаше доста хора, които му помагаха, тъй като фасадата на блока е голяма. Nasimo е авторът и на графита, посветен на Дядо Добри, пак в "Сухата река". Неговите творби се отличават с посланията, които носят, с позитивизъм и любов.
- Колко време Ви отне сътворяването на графита?
- Осем дни, като по него работиха 10-ма души.
- Как избрахте мястото?
- Избираме местата за графитите ни според много фактори - зависи от стените на сградите, от това как живеещите в самия блок гледат на идеята и дали тя им допада. От много неща зависи и точно при този блок 11 в "Сухата река" всички фактори бяха в наша полза.
- А как се спряхте точно на този квартал?
- Който и да бяхме избрали, въпросът щеше да е същият. Все от някъде трябваше да започнем. Може би, защото кметът на "Сухата река" няма нищо общо с клишето за политик и това улеснява случването на нещата там.
- Какви са отзивите на хората за графита?
- Всички са много доволни и се надяват да имаме ресурс, за да продължим да работим и да трансформираме квартала им.
- Какъв ще е следващият графит и ще увековечите ли отново някоя личност чрез него?
- Искаме да направим повече стени, но въпросът опира до време и ресурс. Така че всичко ще го решаваме във времето, когато имаме условията и ресурсите, ще осъществяваме още такива проекти. А дали графитите ще бъдат посветени на други личности не мога да Ви каза, защото това го решават артистите. Наш принцип е да не се бъркаме в работата им. Обикновено това изкуство се ражда в момента, когато артистът види стената и квартала.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай