Рим гледа БГ кино

Вашите актьори са най-добрите в Европа, коментира прочутият режисьор Карло Карлей

Рим гледа БГ кино | StandartNews.com

Мариан Вълев с Жана Яковлева и Нели Атанасова

Няколко от баш БГ кинаджиите, които гостуват в Рим – Борислав Чучков, Лъчезар Аврамов, Руши Видинлиев, Димитър Стоянович и Пламен Манасиев  

Празникът на българското кино в Рим за пореден път събра политици, дипломати, артисти, бизнесмени и средностатистически фенове на седмото изкуство. Въпреки 40-градусовите жеги във Вечния град, 500 души дойдоха за откриването на издание № 12.  Сред тях бяха Техни превъзходителства Тодор Стоянов и Богдан Паташев, новите ни посланици в Рим и Ватикана, както и Вежди Рашидов, който пък беше на работно посещение за среща с  колегата си Луиджи Гало, председател на Комисията по култура, наука и образование в Камарата на депутатите.   

Посланикът ни в Рим Тодор Стоянов в компанията на Жана Яковлева, Нели Атанасова, Велислава Портних – съпругата на варненския кмет Иван Портних, и Елена Таркаланова

Кино гилдията от Италия беше достойно представена от продуцента Джанлука Леончини, Лучано Совена - председател на „Лацио филм комишън“, актьорите Емилио Мат Фаларино, Джан Пиеро Ротоли и Пиеро Никозия, както и от тримата режисьори Карло Карлей, Стефано Аматучи, Алберто Бадер. „Вашите актьори са най-добрите в Европа, защото играят в театъра – единствената им реална конкуренция са англичаните. Работил съм с Валентин Ганев, Христо Шопов, Юлиан Вергов... Наистина са перфектни“, сподели Карло Карлей, който снима в България хитовата си драма „Генерал Дела Ровере“.     

Всички заедно аплодираха „Ага“ – филма на Милко Лазаров, с който беше открит Празника. Известният режисьор не само се поклони след финалните овации, но и отговори на много въпроси. Той с усмивка коментира разликата между изкуството и действителността. „Героите от екрана не съществуват в живота. Тази история е моя измислица. Михаил Апросимов, който играе Нанук, е театрален актьор, но Феодосия Иванова, която е жена му Седна, е краварка“, добави Лазаров. Той посвети прожекцията в Рим на Галина Тихонова – красивата и талантлива актриса от Якутск в ролята на Ага, която преди половин година почина само на 31.  

Двете дами, които организират Празника – директорът на Българския институт за култура в Рим Жана Яковлева и шефката на Българо-италианската асоциация „Феникс“ Нели Атанасова – излязоха на сцената с Мариан Вълев, Руши Видинлиев, Пламен Манасиев, Лъчезар Аврамов, Димитър Стоянович, Борислав Чучков. Публиката в Рим ще гледа още „Лошо момиче“,  „Бензин“, „Снимка с Юки“, „Дъвка за балончета“, серия от „Дяволското гърло“, документалните „Поне за миг да полетя“ за Иван Андонов, Sempre libera на Георги Тошев за световното сопрано Соня Йончева.  За италианската премиера на „Черкаски хроники“ – лентата на Димитър Петков, посветена на  90 години от рождението на Йордан Радичков, в Рим пристигат  Димитър Радичков, синът на писателя, и Йордан Радичков младши – внук на феноменалния разказвач. Преживяването е невероятно – самият Радичков говори за културата, за литературата, за народа, за българското, за вечните ценности на нацията.

Посланикът ни във Ватикана Богдан Паташев със семейството си в Дома на киното в Рим

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай