Редфорд и Харисън Форд - фаворити за "Оскар"

Киноманите чакат статуетки за любимците си

Редфорд и Харисън Форд - фаворити за "Оскар" | StandartNews.com

Сан Франциско. Киноманите се хвърлиха стръвно в залагания за предстоящите номинации за "Оскар". Официалните претенденти за статуетката ще бъдат обявени на 16 януари, но вече няколко имена се завъртяха като основни заподозрени.

За фаворит е сочен Робърт Редфорд, който прави страховита роля във "Всичко е загубено" (All Is Lost), пише "Сан Франциско  хроникъл". Историята е морска одисея и силно напомня "Животът на Пи" или пък "Старецът и морето" на Хемингуей. Отправен на самотно пътешествие навътре в Индийския океан, героят на Редфорд се събужда и разбира, че 12-метровата му яхта се пълни с вода след сблъсък с изоставен товарен съд. Навигационната му система и радиото са повредени, а за капак се разразява могъща буря. Всички предричат номинация и за Харисън Форд за филм "42", където той играе бейзболен мениджър. В лентата му прави компания Чадуик Боузман, а засега приходите на спортната история са 54,1 милиона долара. "Форд играе сдържано, красиво, опитно и искрено. Несъмнено заслужава статуетка", хвалят го зад Океана.

Майсторските роли на Редфорд и Харисън Форд биха дали шанс на Академията да изкупи вината си към двамата - че въпреки световната им слава все още не са вземали статуетка за главна роля. Общата им биография наброява един век в киното, а са били номинирани само по веднъж - Редфорд за "Ужилването" през 1973 г., а Форд за "Свидетел" през 1985 година. Робърт обаче е номиниран два пъти за режисура. Той успя да вземе отличието с "Обикновени хора" през 1981 година, надвивайки титани като Дейвид Линч, номиниран тогава за "Човекът слон" и Мартин Скорсезе с "Разяреният бик".

Старите кучета обаче ще имат сериозни съперници тази година. Матю Маконъхи получи много положителни отзиви и препоръки за "Оскар" с ролята си в "Клубът на купувачите от Далас". Той се превъплъщава в образа на реалния Рон Уудрууф - самонадеян тексаски каубой, който през 1985 г. е диагностициран с ХИВ, и узнава, че му остават още 30 дни живот. "Маконъхи просто се потапя в ролята. Той отслабва с 23 килограма, изслушва над 14 часа интервюта на Уудрууф и изчита дневника му от кора до кора", пишат холивудските хроникьори.

Силен претендент от старата гвардия е Том Ханкс за ролята си в "Капитан Филипс." Другите заподозрени са: Чиуетел Еджиофор за "12 години в робство", Брус Дърн в "Небраска", Бен Стилър в "Тайният живот на Уолтър Мити", Леонардо ди Каприо за "Вълкът от Уолстрийт", Хоакин Финикс за "Нея" и Оскар Исаак за "Люин Дейвис отвътре".

Яростно оспорвана категория е и тази за най-добра поддържаща роля при мъжете. След като новият филм на Джордж Клуни The Monuments Men, в който за кратко участва и нашият Захари Бахаров, беше отложен и отпадна от надпреварата, Джордж може да попадне при поддържащите за образа си "Гравитация". Майкъл Фасбендер има шанс за статуетка заради смразяващо злата си роля в "12 години в робство". Сред останалите кандидати са Джаред Лето за "Клубът на купувачите от Далас", Джеймс Гандолфини ("Достатъчно"), Джейк Джиленхол ("Затворници") и други.
Сред жените безспорен фаворит е Кейт Бланшет със зашеметяващото си изпълнение в "Син жасмин" на Уди Алън. Сандра Бълок се разписа с добра роля в "Гравитация" и заедно с Джуди Денч ("Филомена") и Айми Адамс (American Hustle) имат реален шанс за успех.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай