Райчевски разбулва загадките на Странджа

Райчевски разбулва загадките на Странджа  | StandartNews.com

Отново с марката на издателство "Захарий Стоянов" Стоян Райчевски ни предлага новата си книга "КАЛЕНДАР И ОБРЕДНОСТ В СТРАНДЖА И ИЗТОЧНА ТРАКИЯ" - уникална енциклопедия на българските празници и обичаи в "загадъчната планина и Източна Тракия". Страниците убеждават, че авторът познава в детайли традиционния народен календар и свързаната с него обредност.

В предговора Стоян Райчевски пише: "Материалите за написването на тази книга са събирани чрез непосредствени разговори и анкети с носителите на традицията в Странджа през 70-те и 80-те години на ХХ век. Информаторите са само местни жители, а също така и бежанци и потомци на бежанци от Източна Тракия, където те са били прокудени през 1913 г. Използвани са и някои фолклорни и етноложки материали, съхранявани в музеи и архиви, както и материали, обнародвани в специализираната етноложка и фолклористична литература".

Това признание на автора е вярно, но явно от скромност авторът не ни казва за несгодите през годините, докато е бродил из Странджа. Той не споменава думите "теренни проучвания", но благодарение и на тях разкрива душевността и народопсихологията на родолюбивите странджанци. Събирателската и проучвателската му работа е била подчинена на опознаването на вчерашния ден и най-често на древните състояния на културата, на тяхната реконструкция. Панагири/панаири, събори, седенки... Специално внимание заслужават статиите за нестинарството, този феномен, който привлича гости от цял свят: от "посещението при главния нестинар (нестинарка)" до "прихващането вън от огъня".

Със своите книги Стоян Райчевски продължава делото на изследователи като Иван Д. Шишманов и Михаил Арнаудов, на Димитър Маринов и професор Христо Вакарелски, категорични са експерти в народопсихологията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай