Раф Симънс не може да догони Галиано

Ливия и Ясен възпяха черепа на Хърст

Раф Симънс не може да догони Галиано | StandartNews.com

Ливия Стоянова и Ясен Самуилов възпяха световноизвестния череп на Деймиън Хърст. Дизайнерският дует, който отново се нареди сред звездите на висшата мода в Париж, направи реверанс пред авангардиста и пред един от най-рейтинговите трендове за сезона. Манията по черепите двамата българи миксираха със страстта си към уникалните акценти и всевъзможни елементи. Всъщност тяхната бляскава кариера в индустрията тръгна именно от аксесоарите и бижутата, които преди години, в самото начало, те правеха за най-великите.

После се доказаха като майстори

- от главата до петите, от Европа до Азия. Сега извадиха сака с един ръкав, дълбоки деколтета, къси поли, червени и сини украси от pvc материали. На предишните ревюта тяхната тема беше Cosmic Beetle, а моделите бяха като извадени от съвременна приказка. Тогава Ливия и Ясен се вдъхновиха от своето животно тотем - прозрачни ръкави, отразяващи светлината материи, камъни "Сваровски" и, разбира се, истински бръмбари.

Те използваха над 10 хиляди крила на бръмбари от Тайланд, старателно пришити на дрехите точно преди ревюто.

Гилдията продължава да очаква творчески и артистичен възход на Раф Симънс, който наследи Джон Галиано в "Диор". За идващата зима талантливият мъж представи трансконтинентална колекция, вдъхновен от стилове и култури от всички краища на света. Така той внесе изненадващ шик в традициите на марката. Това обаче не е достатъчно, за да достигне триумфа на Галиано. Симънс се е поувлякъл в екзотиката, но поне засега звучи малко като "вече видяно". Той пусна по котешката пътечка манекенки от различен произход в надиплени рокли в синьо-лилави и коралови тонове, украсени с мъниста, пайети и племенни елементи. Раф сподели пред медиите: "Изследвам желанията на жените, които са истински почитателки на модата и живеят с нея. Започнах от 40-те години. Най-интересното е да разбера дали модата е адекватна на динамиката, сред която живеем."

Наоми Кембъл се появи изненадващо - може би лекува нараненото си самолюбие след раздялата Вячеслав Доронин. Супердамата дефилира за старата си приятелка Донатела Версаче -

вероятно е измъкнала луди пари

но надали италианската фешън империя има финансови проблеми. Черната пантера веднага изправи на нокти мъжете сред публиката. А Донатела каза: "Блясъкът еволюира. В неговия фокус е жената, която иска да се разкрие, но и да прикрие." Наоми превърна шоуто и в емоция, посветена на покойния и велик Джани.

Джорджо Армани отново очарова с изтънчени романтични произведения, истински шедьовър в жанра. Силуетът напира от чувственост, тоновете са нежни и бледи. Материите са супер секси - коприна, органза, тюл. Този път обаче великият маестро като че ли си е позволил една нота в повече голота. Някои от тъканите са откровено прозрачни. Перли, пайети и златисти бродерии поставят удивителните във визията, достойна за кралски приеми и партита в Монте Карло и Корсика. Блясъкът идва от кристалите "Сваровски", огърлиците, перата и обувките на 15-сантиметрови токчета са за Холивуд и Кан. Принц Емануеле Филиберто, Катрин Деньов, Мила Йовович и Наоми Харис аплодираха Краля.

"Елегантността, шикът, вечността - това е Армани. Той е на върха", коментираха те.

Карл Лагерфелд както винаги изненада с интериорите и концепцията на дефилето за "Шанел". Кайзерът, който изглежда като млад мъж въпреки достолепната си възраст, по традиция посрещна виповете в Гран пале. Там по неговата заповед една от залите беше преобразувана в полуразрушено кабаре. Гостите

седяха между мазилка и строителни материали

На сцената обаче се ситуираше футуристичен град. Моделите се фръцнаха сред публиката, настанена на стари дървени столове. Бляскавите тоалети силно контрастираха с тъмната сцена, мръсните завеси и парчетата бетон от рушащия се театър. Експресионизмът напомняше на естетиката "Фриц Ланг" - световноизвестния кинорежисьор от ХХ век, наричан "Господар на мрака". "Целият ми живот е момент от Фриц Ланг", сподели Лагерфелд.

Манекенките показаха къси обемни поли, дълги рокли, комбинирани с широки колани, смъкнати ниско под талията. Саката и костюмите по традиция са от туид. Цветовете са сиво, сребристо, черно, металносиньо и любимото розово на великата госпожица Коко. "Това е разликата между стария свят и новия. Модата е единственото нещо, което може да пътува между тях", каза дизайнерът, облечен в черен костюм с бяла риза и игла от диаманти и смарагди с формата на пантера на вратовръзката си.

Риана, Кристен Стюарт, Мила Йовович, Наталия Водянова и куп други знаменитости се умиляваха на първия ред. Котешко разточителство и носталгия по клоуните на гениалния кинаджия Федерико Фелини лъхаше от тоалетите на Жан Пол Готие. На подиума изскочиха манекенки пантери и клоуни. Сред театралния декор някогашното лошо момче на висшата мода представи модели от кожа, пера и кадифе - "Розовата пантера", "Жената котка" и "Круела Девил". "Това е начин да изобразя този вид "женственост" - пантера, секси и елегантна", категоричен е Готие. Петнистите тоалети се връзваха с прическите, гонещи приликата с джунглата. Котешките щампи винаги са били актуални във висшата мода. Мелезът между пиле и пантера също е супер", заяви Готие. После "цитира" клипа към парчето Ashes to Ashes на Дейвид Бауи, в който артистът е наконтен като цирков артист.

Катрин Деньов сподели: "Обичам Готие. Когато мога, винаги идвам да видя неговите ревюта. Облеклата, които създава, са красиви".

Кристиан Лакроа възкреси в колекцията си властелинката на висшата мода Елза Скиапарели - италианската дизайнерка, която се превърна в символ на парижкия шик. Маестрото показа 18 уникални тоалета за модната къща, носеща нейното име. Те бяха представени като произведения на изкуството в "Арт декоратив" в Лувъра. "Без Елза никога нямаше да стана моделиер", каза Лакроа. Той се отказа от модата преди четири години и създава предимно костюми за театрални и оперни постановки. Лакроа призна, че е искал да направи "спектакъл". Декорите напомняха бутика на Елза на площад "Вандом" в Париж. Дамите харесаха сюрреалистичните шапки, ципове, големи джобове и бродерии, каквито Скиапарели първа използва. "Това е смесица от закачливост и меланхолия. Черното, цветовете, бродерията - това е Елза. Колекцията няма да бъде продавана. Това ми даде пълна свобода", допълни стилистът. Възраждането на модна къща "Скиапарели" се случи миналата година. Скоро трябва да бъде посочен художественият й директор. Първата й колекция ще бъде представена през януари следващата година.

Мария Грация Киури и Пиер Паоло Пичоли представиха за "Валентино" драматична колекция с всички нюанси на емоцията - ексцентрични, пищни, елегантни тоалети. Те също се оказаха вдъхновени от животинското и растителното царство. Ориенталски мотиви и арабески се преплитат с шотландска рибена кост и ренесансови пелерини. Корали, пера и раковини допълват изящни бродерии на лъвски глави, пчели, бръмбари и водни кончета.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай