Първи филм, сниман в Космоса. Акрисата и режисьорът се завърнаха

Актрисата Пересилд и режисьорът Шипенко отлетяха към дома, след като разкачиха Soyuz MS-18 от МКС

Първи филм, сниман в Космоса. Акрисата и режисьорът се завърнаха | StandartNews.com

Снимачният екип, състоящ се от космонавта Олег Новицки , режисьора Клим Шипенко и актрисата Юлия Пересилд , напусна Международната космическа станция (МКС) на космическия кораб "Союз МС-18" и отлетя към Земята. Това стана известно по време на пряко излъчване на уебсайта на Роскосмос, пише Лента ру..

Подготовка за връщане

Преди да се отправи към дома, екипажът се сбогува с космонавтите и астронавтите на МКС. В момента там работят руснаците Петър Дубров и Антон Шкаплеров , американците Марк Ванде Хай, Шейн Кимброу и Меган Макартър, както и японецът Акихико Хосайд и французинът Том Песке.

В събота, 16 октомври, в 00:54 ч. Московско време, Пересилд, Новицки и Шипенко затвориха люковете между модула „Наука“ и космическия кораб „Союз МС-18“. След това те облякоха спасителните костюми „Сокол-КВ-2“. Новицки провери херметичността на люковете, както и цялото оборудване. Тогава и тримата бяха настанени в превозното средство за спускане.

За първи път на МКС е заснет игрален филм. Космическата драма, условно озаглавена "Предизвикателство", е история за жена -лекар, която лети в орбита, за да спаси астронавт.

Пътят към дома

В 04:14 часа московско време екипът на филма се насочи към Земята. Космическият кораб се откачи от руския сегмент на МКС в нормален режим и премина в автономен режим на полет.  Кацането бе в 07.35 часа.

Посрещат ги със сок от бреза

Снимачният екип кацна в Казахстан. Посрещнаха ги 200 военнослужещи, 12 вертолета Ми-8МТВ5-1, три самолета Ан-12 и Ан-26. Освен това в операцията бяха включени около 20 единици специално оборудване, включително пет превозни средства за търсене и евакуация на амфибии Синя Птица. Снимачният екип поиска сок от бреза.

Загуба на ориентация на МКС

По време на престоя на екипажа на МКС имаше някои трудности. На 15 октомври, когато тестваха работата на Союз МС-18, двигателите повлияха на ориентацията на станцията. Бяха нужни 30 минути, за да се върне контролът.

"Все още имам чувството, че спя".

По време на престоя си в Космоса Пересилд сподели впечатленията си. „Ние се срещнахме с всички, които живеят на МКС от дълго време. Сега ще се опознаем “ , каза тя. На 14 октомври се появиха съмнения, че актрисата има здравословни проблеми. Иля Бурлаковски, руски учен и автор на техника за лечение на болки в мускулите и ставите, се запозна със снимките, направени в космоса, и отбеляза, че Пересилд има напрежение в мускулите на врата.

Елена Фомина , ръководител на лабораторията за предотвратяване на хипогравитационни смущения в Института по биомедицински проблеми на РАН, смята, че веднага след завръщането си на Земята екипажът няма да може да се движи самостоятелно. Затова тя препоръча да се откаже от снимките в първите дни.

Космическо пътуване

Пересилд и Шипенко бяха специално избрани за тази мисия. Актрисата и режисьорът пристигнаха на МКС на 5 октомври. Те участваха в снимките на филма „Предизвикателство“ - първият, сниман в космоса.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай