Петък,

Препрочитаме Вазов по БНТ и във Фейсбук

От: Агенция Стандарт -
Препрочитаме Вазов по БНТ и във Фейсбук
A
A
A

Народният театър отбелязва 170 години от рождението на своя патрон Иван Вазов със 130 клипа по текстове на народния поет. Те ще дадат начало на мащабната кампания на академичната трупа с логото „Препрочитаме Вазов“. Тя започва на 3 март - едновременно в ефира на БНТ, в сайта и Фейсбук страницата на Народния. Клиповете, в които актьори, политици, банкери, учени, работници и деца четат избрани откъси от творчеството на Иван Вазов, са заснети от режисьора Борис Радев. Те ще се излъчват в продължение на над 4 месеца - до 9 юли. Тогава е рожденият ден на Вазов. Тогава е и кулминацията на националните чествания – със спектакъла "Нова земя“ по едноименния роман на писателя. Спектакълът ще се играе на откритата сцена на „Театър пред театъра“. Драматизацията е Юрий Дачев, а режисьор е Бина Харалампиева.

„С кампанията „Препрочитаме Вазов“ искаме да припомним на всеки българин, а и на самите себе си, че сътвореното от нашия национален писател, от нашия народен поет е истински необят – духовна история и география на България. То не се ограничава с красивия и вдъхновяващ патос на няколкото стихотворения и песни, които знаем наизуст още от детството си, още преди да сме се научили да четем. Не е и само онова, което изучаваме в програмите по литература. „Под игото“ и „Немили-недраги“, „Опълченците на Шипка“ и „Една българка“ са важни знаци по пътя на националното ни самопознание, но нима „Великата рилска пустиня“, „Чичовци“, „Към пропаст“ и „Нова земя“, „Отечество любезно“ и „Моят път“ не са? Нима пантеистичната любов на Вазов, която пресътвори българската природа в „Скитнишки песни“ и възпя планините на родината ни не е респектираща? Или могъществото на страстите в историческите му драми? Или личния му пантеон от чувства, открехнат в залеза на дните му в антологията „Люлека ми замириса“?

Словото на Иван Вазов е вградено в червените ни и бели кръвни телца, все едно дали го знаем - и искаме или не, то ни държи изправени, насърчава ни в надеждата и ни дава куража, че сме обичани, че сме родени с благословията на своя национален писател. И как да му се отдължим ли – като го четем и препрочитаме“, казва драматургът на Народния Мирела Иванова.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички