Познатият и непознат Цанко Лавренов в Градската галерия

Познатият и непознат Цанко Лавренов в Градската галерия | StandartNews.com

Ретроспектива с над 300 произведения живопис, графика, рисунки, приложни проекти на Цанко Лавренов е подредена в Софийската градска галерия до 14 август. Експозицията "Между модерното и канона" е посветена на 120 години от рождението на големия художник.

Тя е амбициозен проект, целящ да представи изкуството на Лавренов от ранните творби до последната му композиция. Задълбочено е проучен и използван личният архив на художника, който за пръв път излиза на бял свят. Сред творбите има и богата документална част, базирана на детайлното проучване на Лавреновата биография. Всичко това открива на публиката непознати досега страни от творчеството на художника. Това са неговите първи опити в изкуството, датиращи от ученическите му години, новооткрити творби от "модернистичните" му периоди с акцент върху времето, когато се е обучавал във Виена (1920-1922). За пръв път Цанко Лавренов е представен и в контекста на 20-те и 30-те години на ХХ в., чрез контактите му с близки негови приятели художници от Пловдив като Данаил Дечев, Витко Дабаков, Златю Бояджиев, Васил Бараков, Давид Перец, Владимир Рилски. Техни творби също са включени в изложбата.

Откритие са непознати досега произведения на Лавренов в областта на илюстрацията и приложната графика. Посетителите ще могат отново да си припомнят познати знакови картини като "Стария Пловдив" от 1930-а, която от години не е показва пред публика. Други емблематични образци са "Поет и природа", "Куршум хан в Пловдив", "Хилендарският манастир", "Малка нощна музика в Стария Пловдив". Аудиогидове на български и английски език с текстове за някои от най-знаковите картини на Цанко Лавренов помагат на посетителите. Изложбата е достъпна и за незрящи, като за тях са изработени специално тактилни карти на някои от произведенията придружени с обяснителни текстове в аудио гидовете.

Творбите са от сбирките на ГХГ-Пловдив, на Фондация "Цанко Лавренов", на други галерии в страната и от частни колекции. След последната голяма изложба в Националната галерия през 2002-ра тази е първата мащабна експозиция, която по нов начин ще срещне публиката с творчеството на една от най-интересните фигури в българското изкуство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай