Последната византийска принцеса оживява в сериал

Руската мегапродукция „София“ тръгва от 4 декември по БНТ1

Последната византийска принцеса оживява в сериал | StandartNews.com

Историята на София, последната византийска принцеса и далечна потомка на българския цар Иван Асен II, ще оживее от 4 декември в 22 часа по БНТ 1. Разказът за станалата по-късно Велика московска княгиня София идва на телевизионния екран в суперпродукцията на „Мосфилм“.  Действието се развива през втората половина на XV век. Византийската империя е паднала под ударите на османците и наследниците на последния византийски император  Константин XI Палеолог търсят убежище в Рим. По същото време московският княз Иван III овдовява и започва да търси варианти за нова женитба. Той получава предложение от Рим: да вземе за втора жена византийската принцеса Зоя Палеолог – племенница на покойния император Константин. По този начин Рим се надява да разшири влиянието на католицизма в източноправославното Московско княжество, а княз Иван III вижда шанс в този брак да заздрави собствената си власт и да стане приемник на Византия.

Принцеса Зоя е изпратена от Рим в Москва, където повторно е покръстена и приема ново име – София. 8-серийният филм разказва историята на нейния живот: мечти, стремежи и любов в двора на чуждоземното княжество, където интригите и борбите за власт не са никому чужди. София всъщност е баба на първия руски цар – Иван Грозни.

Снимките на сагата са в Русия, Италия и Чехия. Специално за тях е изграден декор на московския Кремъл, който да отговаря на начина, по който е изглеждал през XV: тогава той е бил бял, а не червен, какъвто го знаем днес. Заради сериала е построен и декор на Успенския събор. В стремежа си към историческа достоверност художниците на филма издирват антикварни съдове и предмети от епохата. Златните монети, които са използвани като реквизит, са изсечени като точни копия на оригинални дукати. Ушити са повече от хиляда костюма.

В ролята на София е театралната и киноактриса Мария Андреева. Пробивът й през 2012-та е в популярната екранизация по едноименния роман „Духless“. Често са й приписвали романтична връзка с партньора й в „Духless“ Данила Козловски, но тя твърдо отрича да ги свързва нещо повече от колегиални отношения. Мария Андреева казва, че в момента е прекалено заета с различни проекти, за да мисли за сериозна връзка. Твърди още, че е спонтанен човек, който не планира предварително и обича да пътешества сама.

Евгени Циганов е в ролята на московския княз Иван III. Той е от най-популярните и награждавани звезди на киното и телевизията. Завършил е музикално училище и е имал няколко рок-групи по това време, но любовта към театъра надделява.  Циганов играе в „Русалка“, носител на награди от „Карлови Вари“, „Сънданс“ и „София филм фест“. Заради княз Иван III пуска брада и мустаци. Актьорът има 7 деца от бившата си съпруга и още едно от настоящата си половинка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай