Портрети на Рембранд стават достъпни за публика в Амстердам

След 200 години частна колекция са продадени на търг

Портрети на Рембранд стават достъпни за публика в Амстердам | StandartNews.com

Най-малките известни портрети, рисувани от Рембранд, са изложени пред публика в Амстердам, съобщи АФП. 

Двата портрета са останали в частна колекция в продължение на 200 години. Наскоро те бяха продадени на търг за повече от 13 млн. евро. От сряда те са изложени пред публика в "Райксмузеум" в Амстердам. 

Портретите са овални, с размер 20 см височина и 16,5 см ширина. На тях са изобразени Ян Вилемс ван дер Плюм и неговата съпруга. Двойката е нарисувана в необичаен за Рембранд интимен стил. Ван дер Плюм и съпругата му са били част от приятелския кръг на семейството на художника. 

Тези две картини са най-малките известни портрети, рисувани от нидерландския художник през 17-и век, който е известен главно с големите си портрети, поръчвани от богати семейства.

Картините бяха купени от семейство Холтерман след продажба на аукцион, организиран от "Кристис" през юли т.г., на цена над 13 млн. евро. Собствениците предоставиха портретите на "Райксмузеум" за дълъг период от време.

"Райксмузеум" притежава най-голямата и най-представителната колекция картини на Рембранд в света", каза Хенри Холтерман в изявление. "Смятам, че мястото на тези произведения на изкуството е в музея."

Научният екип на музея е изследвал картините в продължение на две години, преди да стигне до заключението, че са рисувани от Рембранд. Портретите са изпълнени в стил, подобен на този в другите произведения на Рембранд от епохата, особено по отношение на черите на лицата и движението на четката.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай