Поредно признание за НДФ „13 века България“

ЮНЕСКО потвърди отношенията си с организацията до 2027 година

Поредно признание за НДФ „13 века България“ | StandartNews.com

Жан Ив льо Со, директор на Бюрото за стратегическо планиране на ЮНЕСКО, в официално писмо потвърждава от името на генералния директор на международната организация, че официалните отношения с Националния дарителски фонд „13 века България“ са подновени със срок до 2027 година.

„Фондът е единствената по рода си организация в България с подобен статут. Очевидно е, че е отговорил на високите изисквания на ЮНЕСКО и получава доверие за нови шест години“, коментира изпълнителният директор Слава Иванова. 

Статутът на партньор се присъжда съгласно директивите за отношенията на ЮНЕСКО с фондации и подобни институции, одобрени от 26-тата сесия на генералната конференция за осъществяването на цели в съответствие с идеалите на ЮНЕСКО и етичните принципи.

 „В съответствие с приоритетите на ЮНЕСКО НДФ „13 века България“ ще продължи активно да подпомага културата, образованието, изкуството в името на толерантността и разбирателството“, допълва Слава Иванова.

Дейността на Фонда е неразривно свързана със световната организация. Традиционно под патронажа на ЮНЕСКО се провежда Международният младежки арт фестивал „Река на толерантността“ с участие на студенти и преподаватели от художествените академии на балканските страни.  За тазгодишното издание през септември Тусан Тиендребеого, секретар на Конвенцията за опазване и насърчаване на многообразието от форми на културно изразяване на ЮНЕСКО, приветства във видео участниците и даде изключително висока оценка за дейността на Фонда.

Основната тема на  младежкия фестивал - „Споделеното изкуство на Балканите – традиции и съвременност“, отразява идеите, целите и основните приоритети на ЮНЕСКО. Участниците се обединяват около идеята за толерантност и взаимно разбирателство, за опазването на художественото наследство на Балканите.

За трети пореден път НДФ „13 века България“  и УНИЦЕФ ще проведат конкурс между възпитаниците на художествените училища в България под наслова „Заедно в изкуството за по-добро бъдеще“.  Темата, по която създават произведенията си младите творци, се определя всяка година от УНИЦЕФ-България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай