Вторник,

Попов е тазгодишният носител на „Прозарт“

От: Стандарт -
A
A
A

Българският писател Алек Попов е тазгодишният носител на наградата за авторски принос в развитието на литературата на Балканите „Прозарт“.

Авторът на топроманите „Мисия Лондон“, „Черната кутия“, „Сестри Палавееви“ ще бъде гост на 7-ия Международен литературен фестивал „Про-За Балкани“, а наградата ще бъде връчена на 21 май, съобщава МИА.

За македонската общественост Попов каза, че Балканският фестивал „Про-За Балкани“ от няколко години събира отбрана общност от писатели и че е удоволствие да се срещнат талантливи колеги по перо от различни части на Балканите.

„Всеки е уникален в нещо, но носи и частица от карнавалния балкански дух, който ни помага да разберем нещата, трудни за разбиране от другите, а някои дори не се и опитват да ги разберат. Способността да се смееш за своя сметка и да работиш с материята на абсурда, която преминава през цялото ни съществуване, включително и в историята, е в основата на елементите на този дух... Знам, че ще бъда разбран тук и ще се почувствам като вкъщи“, каза Попов.

В изложението за наградата „Прозарт“ връчващият екип заявява, че тази година се награждава един от най-вълнуващите разказвачи в съвременната литература на Балканите, с изразено чувство за хумор и ирония, в които изтънченият и народен дух се преплитат със забележителен усет за фабула.

Алек Попов (София, 1966) е великолепен автор на къси разкази. Неговите истории от колекциите „Мръсни сънища“ и „Ниво за напреднали“ са включени в много национални и международни антологии с разкази. Първият му роман с голям успех – комичната сатира „Мисия Лондон“, се основава на опита му като културен аташе на България в Лондон и е преведен на 16 езика. По книгата българският режисьор Димитър Митовски прави филм през 2010 г., който се превръща в най-популярния филм в новата българска кинематография.

През 2012 г. Алек Попов е избран за член-кореспондент на Българската академия на науките в областта на изкуството.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички