Четвъртък,

Показват нефритената катарама от Калиакра

От: Администратор -
A
A
A

Нефритената катарама, открита от директора на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова и златната огърлица от Хераклия Синтика, намерена от директора на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински са хитът на тазгодишната Националната изложба "Българска археология 2017". Тя ще бъде официално открита в петък в НАИМ-БАН.

Софиянци и гостите на града ще могат да видят още бронзовата флейта от Деултум, антропоморфните статуетки от къснонеолитното селище при Дамяница, златния амулет от селищна могила Юнаците, червенофигурният кратер от Аполония (Созопол) мраморната статуя на богинята Изида от Каснаково, Димитровградско.

340 експоната от 22 обекта съдържа изложбата. Тя представя находките на родните археолози през изминалата година. Повод за организирането на изложбата е денят на археолога 14 февруари.

„С годините „Българска археология" се наложи като символ на партньорството между широк кръг от музеи от цялата страна, на признанието към труда на българския археолог и на желанието да споделим откритията си с широката публика", коментира доц. Вагалински.

Тагове:

Препоръчани новини

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички